torsdag, september 16, 2021
 

Om du uppskattar våra ingående granskningar och reportage så får du gärna donera en slant månadsvis med kreditkort!

HemINRIKESKARTLÄGGNING: Vänsterextremisterna på P3 Dokumentär - snackade kollektivavtal när elva personer dog

KARTLÄGGNING: Vänsterextremisterna på P3 Dokumentär – snackade kollektivavtal när elva personer dog

Gab

Under april 2020 släppte P3 dokumentär ett program om berget K2 där flertalet personer dog. Programmet producerades av Ivan Solanders som har en bakgrund inom radikal feminism. Den andra programledaren är svart-makt anhängaren Matilda Blom som nyligen har startat familj med den afrikansk lagerarbetaren Mohammed. Det är alltså exakt de medarbetare som vänsterextrema svensk public service älskar att anställda. Programmet handlar om en katastrof på K2 under 2008 när elva av 29 klättrare dog. Trots detta kan SR:s vänsterextremister inte hålla sig utan lägger över en minut på lokalbefolkningens ”kollektivavtal”.

Programmet inleds av Blom som börjar programmet från ett ”kvinnligt fokus” och pratar om en svår födsel. Trots att bara knappt fem procent av de som bestigit K2 är kvinnor börjar de i programmet att prata med bergsbestigaren Cecilie Skog.

Från ungefär 13 minuter in i programmet börjar inslaget att handla om löneavtalen som alla Sherpas, eller bärare, har.

Blom förklarar att bergklättrarna anställer olika grupper av bärare som hon delar upp i låghöjdsbärare och höghöjdsbärare. De förstnämnda sköter transporter till baslägren medan de andra jobbar med syrgastuber och säkerhetslinor på mycket hög höjd.

Blom säger sen: ”Alla dessa bärare får betalt men maktbalansen mellan klättraren och bäraren är långt ifrån jämställd”. Hon tar sen in den amerikanska författarinnan Amanda Padoan som håller med Blom om dennes kommunistiska grundsyn.

Matilda Blom gillar svart makt på sociala medier. Nu sprider hon kommunistiska idéer på ett osmakligt sätt där svåra dödsolyckor inträffat. Skärmdump Facebook.

Vissa arbetare känner att de kan säga nej medan andra måste ha pengarna menar Padoan. Blom berättar att hon har skildrat bergsbestigningen ur dessa ”arbetares” perspektiv i en bok.

Padoan förklarar att på senare tid har det varit spridits information om arbetarnas rättigheter. Fackföreningar skall även startats upp under de senaste tio åren.

Enligt inofficiellt statistik dör runt en person för alla fyra som lyckas ta sig till toppen.

Under programmet spelas musik från Zara Larsson och Rebecca & Fiona. Producenten var David Mehr. Det är relativt ovanligt att P3:s anställda marknadsför sina egna politiska ideologier i dokumentärer om massdöd.

MEST POPULÄRA