söndag, augusti 1, 2021
 
HemOPINIONVälfärdsmigranter föredrar Sverige - samtidigt exploderar den utländska befolkningen i Portugal

Välfärdsmigranter föredrar Sverige – samtidigt exploderar den utländska befolkningen i Portugal

Gab

Tidningen The Portugal News levererade nyligen följande text:


Antalet utlänningar i Portugal når det högsta antalet någonsin år 2020.

Den utländska befolkningen som bor i Portugal ökade för femte året i rad under 2020 och uppgick till 662 095 medborgare – det högsta värde som registrerats av utlännings- och gränsbevakningsmyndigheten (SEF).

”År 2020 ökade den utländska befolkningen för femte året i rad, med en ökning på 12,2 procent jämfört med 2019, totalt 662 095 utländska medborgare med uppehållstillstånd”, står det i rapporten om invandring, gränser och asyl (RIFA).

Enligt SEF förblir brasilianare den största utländska befolkningsgruppen som är bosatt i landet och stod förra året för 27,8 procent av det totala antalet, vilket är det högsta värdet sedan 2012.

”Storbritannien ökade en position jämfört med 2019 och representerar nu den näst mest representativa utländska nationaliteten i Portugal”.

I slutet av 2020 bodde 183 993 brasilianare i Portugal, följt av medborgare från Storbritannien (46 238), Kap Verde (36 609), Rumänien (30 052), Ukraina (28 629), Italien (28 159), Kina (26 074), Frankrike (24 935), Indien (24 550) och Angola (24 449).

SEF understryker att ”den fortsatta ökningen av utländska medborgare från EU-länder bekräftar den särskilda effekten av de attraktionsfaktorer som redan nämnts under tidigare år, t.ex. uppfattningen om Portugal som ett säkert land, samt de skattefördelar som följer av systemet för personer som inte är bosatta i landet”.

Säkerhetstjänsten lyfter också fram Italien, som ”intar den sjätte platsen, vilket bekräftar den tillväxt som skett under de senaste åren”.

RIFA nämner att det under 2020 finns ”en allmän ökning” av medborgare från Sydamerika, ”naturligtvis drivet av Brasilien”.

Invandrare bor huvudsakligen vid kusten, med 68 procent registrerade i distrikten Lissabon, Faro och Setúbal, totalt 450 074 bofasta medborgare, medan det under 2019 fanns 405 089.


Det känns nästan genant att efter denna redovisning tvingas konstatera att man inte hittar några med uppehållstillstånd från till exempel Irak, Iran, Syrien, Afghanistan, Somalia, Eritrea, Marocko, Pakistan med flera.

I den statistik som visas här ovan tycks migranter, från länderna härovan, föredra Sverige framför Portugal.

Jag skulle vilja fråga läsekretsen om någon av er kan komma fram med de troliga orsakerna varför migranter från dessa länder inte väljer Portugal.

Till saken hör att Portugal befolkningsmässigt är ungefär lika många som Sverige, det vill säga cirka tio miljoner invånare.

Portugal har i likhet med Sverige en socialistisk regering, Portugal är ett EU-land som Sverige och Portugal är en utvecklad välfärdsstat. Så varför föredrar migranter Sverige framför Portugal?

Frågorna jag ställer är såklart retoriska men förtjänar likafullt svar för att vi alla skall kunna förstå varför Sverige är så attraktivt som land att migrera till för människor från jordens alla hörn.

Den dragningskraft Sverige har på alla migranter som söker sig till just Sverige måste rimligen kunna beskrivas och förklaras så att vi som inte riktigt förstår varför alla dessa icke skidåkande migranter söker sig till just Sverige trots att landet har ett väsentligt sämre klimat, längre vinter, och en av världens högsta skattetryck.

Det måste finnas något som drar dessa migranter till just Sverige, vad är det som drar?

Kommentera gärna i kommentarsfältet, kom ihåg att det är högt i tak här på Nya Riks.

MEST POPULÄRA