torsdag, juli 29, 2021
 
HemKULTURUng man tar efter svenska förfäder - bygger sin egen timmerstuga från...

Ung man tar efter svenska förfäder – bygger sin egen timmerstuga från grunden

Gab

Miljontals har sett honom på YouTube, 20-åringen Erik Grankvist som gav sig ut i skogen med ambitionen att ensam bygga en timmerstuga helt från grunden. Utan någon tidigare erfarenhet av skogsbruk, snickeri eller filmning så satte han igång. Efter två års hårt arbete är drömmen uppfylld – stugan, som är byggd endast med handverktyg – är äntligen färdig!

Hur kom du på den här idén från första början?

– Jag inspirerades av Dick Proenneke i dokumentärserien ’Alone in the Wilderness’. Där ger han sig ut i Alaskas vildmark, lever av naturen och bygger sig en timmerstuga helt själv. Efter det ville jag göra något liknande, trots att jag inte visste hur.

– Det var under gymnasiet som jag började längta efter att ge mig ut och verkligen pröva vad jag går för. Jag ville klara mig ensam i naturen och samtidigt lära känna mig själv. Många polare talade om att plugga vidare efter gymnasiet. Samtidigt var jag ute ensam om helgerna och letade efter den perfekta platsen att förverkliga min dröm.

Vad gjorde du för research innan du satte igång? Hade du några böcker eller liknande?

– Nej jag satte igång utan att riktigt veta hur jag skulle göra. Den första tiden hade jag inte stenkoll på alla verktyg. Att hugga till en enda stock tog över en dag. När jag hade hållit på ett tag berättade min far någonting för mig. Han hade också haft en dröm om att en gång bygga en timmerstuga, något som han aldrig påbörjade. I samband med det gav han mig boken ’Från stock till stuga’ av Sven-Gunnar Håkansson. Den har varit ett riktigt stort hjälpmedel!

YouTube-kanalen

Hur kom det sig att du började lägga ut videos?

– Det var faktiskt min mor som ville se hur det gick för mig. Men intresset för mina videos spred sig ganska snabbt till fler.

Vad har du fått för reaktioner på det du lagt ut?

– Många berättar om hur dom blir glada och inspirerade, vilket är jätteroligt. Det har även kommit in många tips och kommentarer från folk som håller på med timring. En av mina mest värdefulla hjälpmedel kom faktiskt via sociala medier från början. Det var en man som skickade mig en stor bunt med olika papper om gammaldags skogsbrukstekniker. Ganska otippat, men väldigt spännande och nyttigt för mig. Andra har hört av sig och sagt att dom vill prova på liknande projekt själva. Det vore roligt att höra hur det gått för någon av dom.

Kan vem som helst göra det du har gjort då?

– Ja definitivt! Jag hade inga förkunskaper och lärde mig medan jag höll på. Bodde i militärtält bredvid under tiden jag gallrade skog och byggde. Kan jag klara det så kan vem som helst! Alla har förstås inte lyxen att ha familj som äger skog, så jag kom nog billigare undan än dom flesta. Det enda jag behövde bekosta själv var yxor, sågar och andra verktyg.

Problem och lösningar

Vilka problem har du stött på under resans gång? Och hur löste du dessa?

– Det har såklart varit flera problem. Det jobbigaste var helt klart att släpa ut stockarna ur skogen. Området runtomkring stugan är väldigt kuperat med många flyttblock. Det var först efter en tid som jag började använda vikingarnas metod att rulla fram stockar längs med tvärgående stubbar. Ett annat problem jag behövde lösa kom av att jag gjorde hela arbetet själv. Förr i tiden hjälptes man åt med sådana här projekt. Att flytta upp stockar för väggar och tak var något som krävde tre man.

Hur gjorde du för att lösa det själv då?

– Jag hittade på en ramp med kilar, lite som en trappa längs två stockar. Med den kunde jag ensam dra upp timret steg för steg med hjälp av ett rep.

Nyckeln till framgång

I dina videos ser man hur du jobbat på i sol, spöregn och snöstormar. Ville du aldrig ge upp?

– Nej faktiskt inte. Det är klart att det varit riktigt tufft många gånger. Jag tror att mina videos kan verka lite romantiserande genom att inte visa hur mycket ansträngning och tid som krävs. Men för mig har det alltid handlat om att se slutmålet framför sig. Att fortsätta hela vägen fram hur jobbigt det än är i stunden.

Idag är det nog många som har svårt att komma igång med saker. Ännu fler har svårt att fullfölja sina drömmar och projekt. Har du några tips att dela med dig av, för hur man faktiskt lyckas?

– Det mesta handlar väl om mental inställning. Jag tror som sagt att man behöver visualisera vad man är på väg mot. Man behöver kunna se en mening i det man gör i stunden. I visionen kan man hitta kraften att fortsätta över mållinjen, oavsett vad det är man anstränger sig för.

Framtid och livsstilar

Så vad är din vision för din personliga framtid?

– Jag vill ju såklart fortsätta med skogen och se till att göra mig helt självförsörjande med jakt och odling. Härnäst ska jag bland annat gräva en brunn intill stugan. Sedan har jag även startat ett företag nyligen så jag funderar på att hålla kurser eller weekends. Jag vill låta deltagare få prova på skogsbruk, gamla byggtekniker och livet off-grid.

Hur tror du Sverige kommer att se ut i framtiden? Hur kommer människor att leva i Sverige?

– Vi ser ju hur många flyttar från Stockholm och andra storstäder och tillbaka till landsbygden. Många söker sig till ett mer naturligt och traditionellt levnadssätt. Jag kan ju såklart inte säga hur andra ska leva. Men själv kommer jag aldrig flytta tillbaks till stan eller gå tillbaka till ekorrhjulet igen. Jag tror att många andra svenskar känner likadant.

Sverige då och nu

Så du skulle säga att Sverige var bättre förr?

– Man har ju hört många säga att dom önskar sig vara födda i en annan tid, men jag är själv glad att leva nu och inte förr. Jag gillar sociala medier och utbytet med andra människor som man inte hade tillgång till förr. Men jag tror samtidigt att våra förfäder kan lära oss mycket om hur man lever mer sunda och lyckliga liv. Att genuint komma tillsammans eller hjälpas åt med till exempel en takläggning eller att hässja hö är något som utbytet på sociala medier aldrig kan ge.

Är man inte närmare andra människor om man bor i stan?

– Det är klart att man ser fler människor passera förbi en om man bor i en storstad. Men personligen känner jag att man har större utbyte av de man möter och lever med på landet. Man hjälps ofta åt med gårdarna som man gjort i alla tider. Ingen tar eller ger betalt för sådana ansträngningar, någon bjuder till och någon bjuder tillbaks. I förlängningen tror jag det är trevligare att hjälpas åt lokalt och klara sig själva än att slita för en lön och ett företag som man egentligen inte bryr sig så mycket om.

MEST POPULÄRA