torsdag, juli 29, 2021
 
HemINRIKESTurkiet finansierar ny moské i Göteborg - döpt efter Mimar Sinan som...

Turkiet finansierar ny moské i Göteborg – döpt efter Mimar Sinan som rövade bort kristna barn

Gab

Göteborgs nya jättemoské är döpt efter den osmanska överbefälhavaren Mimar Sinan. Under 1500-talet var chef över janitsjarerna som rövade bort kristna barn för att uppfostra dem till militanta jihadister. Runt 130 moskébyggen har kopplats till Mimar Sinan under hans livstid i det Ottomanska riket.

Detta rapporterar Exakt24 om i ett nytt reportage.

Runt 20 miljoner kronor är redan investerat i bygget som är beläget på Tuvevägen nära Backatorp på Hisingen. 2 500 kvadratmeter mark har nyttjats för moskén.

Diyanet, en statlig myndighet i Turkiet med 120 000 anställda, äger marken som den nya moskén byggs på. Myndigheten uppges arbeta intensivt på att islamisera Europa och Exakt24 påpekar att moskéerna i dag bland annat används för att kartlägga motståndare till Recep Tayyip Erdoğan.

De som färdigställer byggnaden, Islamisk Centrum i Göteborg, skall ha fått flera miljoner i bidrag från svenska myndigheter – detta utöver sju år med gratis hyra.

Video: Exakt24 granskar det nya moskébygget i Göteborg.

Exakt24 påpekar också att Saudiarabien tidigare skall ha finansierat minst två bönefastigheter i Göteborg.

Ansvariga flyr frågor om kopplingar till islamisk terrorism – hotar polisanmäla Exakt24

När Exakt24 granskar Göteborgs nya islamistmoské flyr föreningens ordförande Mustafa Atik alla frågor om moskéns kopplingar till islamisk extremism. Även moskéns styrelseledamot Orhan Corap vägrar svara på frågor och ljuger om sin ställning i moskén när Exakt24 besöker honom.

I en kort intervju med Christian Peterson på Exakt24 vägrar Atik svara på frågor och menar att han inte ”litar på journalister”. När de frågor Atik ytterligare en gång menar han att det ”skitsnack” att turkiska staten finansierar moskén. Atik skall enligt Exakt24 ha kopplingar till terrororganisationen ”Grå Vargarna” som beräknats ha mördat runt 700 personer.

Även Corap vägrar svara på frågor om finansieringen och smäller igen dörren när journalisterna besöker honom.

Flera av företrädarna som framträder i Exakt24:s reportage har kopplingar till en handfull islamistiska organisationer.

MEST POPULÄRA