torsdag, september 16, 2021
 

Om du uppskattar våra ingående granskningar och reportage så får du gärna donera en slant månadsvis med kreditkort!

HemINRIKESTre åklagare hetsjagade Ingrid&Maria - nu stoppar hovrätten förföljelserna

Tre åklagare hetsjagade Ingrid&Maria – nu stoppar hovrätten förföljelserna

Gab

Åklagarkammaren i Helsingborg har under snart två års tid jagat Ingrid Carlqvist och Maria Celander i aggressivt åtal för hets mot folkgrupp (HMF). Grunden i åtalet är denna artikel som åklagarna påstår i sin helhet utgör HMF. Åklagarna som drivit fallet är Linda Seger, Helene Jacobsson och Per Axel Rosén Beck. Nu verkar dock rättssystemet ha tröttnat på deras åtal, där det som utgör HMF inte ens har specificerats.

I dag meddelade Hovrätten för Blekinge och Skåne att fallet skall avisas, något som Helsingborgs tingsrätt redan gjort förra året. Bakom åtalet ligger den transsexuella Simon (Hanna) Holender på Lunds universitet. Det är oklart om hon tillhör någon grupp som sysslar med organiserande massanmälningar.

Fallet är speciellt eftersom det är första gången som åklagarna tar sikte på en hel artikel istället för ett specifikt innehåll. Domarna i hovrätten accepterar detta nya angreppssätt från åklagarna och rätten har därför tillåtit sig själva att göra en ”helhetsbedömning” av innehållet som består av runt 1 100 ord.

Bedömning återfinns inte i domen och därmed är helt omöjlig att förstå. Detta då en strukturerad analys inte presenteras. Domstolen skriver att artikeln ”innehåller nedsättande och kränkande omdömen om troende muslimer”. De menar vidare att rubriken, ingressen och huvudtexten alla innehåller ”missaktning” mot muslimer, men kan inte specificera hur medborgarna som har att rätta sig efter lagen skall förstå detta.

Rätten skriver sen att artikeln ”har gett upphov till 69 kommentarer som publicerats,
varav flera har varit negativa till uttalandena i texten. Artikeln har alltså blivit bemött
av personer som varit kritiska till dess innehåll, vilket innebär att en debatt har
uppstått.”

Även om det blev en friande dom verkar det alltså nu som att det finns ett prejudicerade fall på att tingsrätterna får göra helhetsbedömningar av artiklar och böcker. Detta samtidigt som man ligger illa till om få eller inga personer har kommenterat. Domen klargör dock att journalister får skriva ”nedsättande och kränkande omdömen om troende muslimer” vilket kan ses som en seger för yttrandefriheten gällande denna grupp.

Samtidigt är det då oklart om Koranen skulle klara en sådan prövning i svensk rätt, eller om hela den islamska tron är såpass hatisk mot alla andra religioner och därmed hets mot folkgrupp om den publiceras eller säljs.

Carlqvist har tidigare utsatts för rättsövergrepp av Helsingborgs tingsrätt där de dömde henne för samma sak som de själva gjorde. Det fallet överklagades inte i brist på tid.

Domen kan laddas ner i sin helhet här.

MEST POPULÄRA