torsdag, juni 17, 2021
 
HemINRIKESTidning som riktar sig till treåringar får nu statligt mediestöd

Tidning som riktar sig till treåringar får nu statligt mediestöd

Gab

Tidningen Minibladet får sen år 2020 stöd av Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) för att producera nyheter som är väldigt lättlästa och passar barn som är tre år men kanske även yngre. Mediet som tydligt tar ställning för en vänsterliberal agenda försöker även få skolor att använda deras material för att tvinga barnen att ha rätt åsikter i en mycket tidig ålder. Enligt en ansökan från tidningen skall de dessutom de ha en redaktion bestående av barn på Rosengårdsskolan i ett av Malmös ghetton.

I ett av numren skriver Minibladet om den vänsterextrema spanska rapparen Pablo Hasél och försöker få barn att ogilla lagar som begränsar yttrandefriheten i andra länder ”många i Spanien tycker att det är väldigt dåligt att det finns en sådan lag” skriver tidningen. Några problem med alla förföljelser av alternativa medier i Sverige har dock inte bekymrat dem.

Från en ansökan som tidningen lämnat in till MPRT framgår tydligt att läsekretsen omfattar barn som är tre år gamla:

Minibladet riktar sig till mycket små barn och arbetar på Rosengårdsskolan. Skärmdump Nya Riks.

Ny definition av hög kvalitet

För att få mediestöd av MPRT måste man vara en ”allmän nyhetstidning” och ha ett ”redaktionellt innehåll av hög kvalitet”. Tidningen NewsVoice föll på paragrafen om just ”hög kvalitet” av någon anledning.

MPRT menar i fallet med Minibladet att kvalitetsbegreppet kan tänjas på ganska hårt. Nedanstående text är en av deras nyheter inför valet i USA 2020:

Detta är journalistik av hög kvalitet enligt Myndigheten för press, radio och tv (MPRT). Skärmdump Nya Riks.

Det är möjligt att en treåring tycker att detta är en redaktionell text av hög kvalitet. De flesta vuxna håller nog dock med om att den är relativt oläsbar.

Små barn skall luras att läsa deras nyheter med ”gamification”

Den 21 oktober 2020 fick tidningen mediestöd för första gången. De fick då nästan 600 000 kronor för att ”göra en förstudie till att undersöka barns behov och önskemål för att öka nyhetsläsning och ta fram en projektplan för hur gamification kan implementeras i nyhetsförmedling”. Projektet skall redovisas under september 2021 varför projektets utgång är okänd.

Enligt MPRT framgår det av ansökan ”att MiniBladet är en digital gratistidning som ges ut sex gånger i veckan” och det hela skall ”uppmuntra till nyhetsläsning hos barn i åldrarna 6-12 år”. Enligt tidningens eget utgåvoprotokoll kommer de dock ut en gång i veckan. MPRT skriver vidare att ”Minibladet.se är en självständig webbtidning med en egen redaktion”.

Juristen Annika Almström på MPRT var handläggare i ärendet. I ansökan har Minibladet skrivit att de ”riktar sig till barn mellan 3 och 12 år.”

Just nu finns det ytterligare tre ansökningar om innovationsstöd och dessutom en ansökan om redaktionsstöd för 2021.

Under tiden som allt handläggs kan hela Sveriges befolkning njuta av följande kvalitetsjournalistik:

Kvalitetsjournalistik i Minibladet enligt MPRT. Skärmdump Nya Riks.

I detta fall har tidningen tagit en artikel från SVT Nyheter och skrivit om den så att treåringar kan läsa den.

MEST POPULÄRA