tisdag, juni 15, 2021
 
HemKULTURTempus-skandalen: Ägarinnan och VD:n vägrade komma till tingsrätten - styrelseordförande ljög under...

Tempus-skandalen: Ägarinnan och VD:n vägrade komma till tingsrätten – styrelseordförande ljög under ed

Samtidigt får VD:n Håkan Axelson lönegaranti av Länsstyrelsen

Gab

I förra veckan hade Malmö tingsrätt edgångssammanträde gällande tidningen Tempus som nyligen sattes i konkurs av Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) efter omfattade fusk med prenumeranter. I konkursen saknas det officiellt 3,4 miljoner kronor, men det riktiga beloppet är långt över 10 miljoner.

Styrelseordförande Nicholas Rydje som är fullt medveten om att tidningen har fuskat med presstöd under minst fem år dök upp på sammanträdet. Rydje, som var närvarande på telefon, svor under ed att fordringarna stämde, något som han vet är felaktigt. Detta då han personligen informerades av Kantar-Sifo att hälften av deras prenumeranter inte var godkända under ett möte i januari 2021.

Ägarinnan Kristina Rytterborg och företagets VD Håkan Axelson vägrade att ens närvara på mötet. Detta troligtvis eftersom de inte ville ljuga under ed – något som innebär ett straffansvar.

Två av tre i företaget Tempus dök inte upp på tingsrättsförhandlingen. Kollage Nya Riks.

Rydje försökte under sammanträdet slingra sig och yrade om att skulden till MPRT kan vara 2 000 kronor lägre och att han inte visste det exakta beloppet som var utstående till Pressens Morgontjänst. Rättens ordförande avbröt då Rydje och gav honom en erinran, varvid han avlade ed.

Malmö tingsrätt fick påminna Tempus styrelseordförande om att han det föreligger straffansvar. Rydje valde att ljuga ändå.

Eftersom Axelson och Rytterborg inte infann sig på förhandlingarna riskerar de nu att bli hämtade av polis och häktade.

Kallelsen för Håkan Axelsson och Kristina Rytterborg (VD och ägarinna för bolaget Tempus). De är nu troligtvis efterlysta av polis.

Nya Riks har försökt få tag på en representant vid Malmö tingsrätt för mer information om hur ärendet kommer att hanteras.

Enligt uppgift från Länsstyrelsen i Skåne får Axelson just nu en ”lönegaranti” av dem. Detta trots att en polisutredning om grovt bedrägeri pågår. Ingela Jernsgård på Länsstyrelsen säger att ”de bara är den utbetalande myndigheten” och skyller helt ifrån sig i ärendet. Hon menar vidare att allt ansvar vilar på konkursförvaltaren MAQS.

MEST POPULÄRA