söndag, juni 13, 2021
 
HemINRIKESSwedbank stängde kunds bankkonto under cancerbehandling

Swedbank stängde kunds bankkonto under cancerbehandling

Gab

Den svenska storbanken Swedbank stängde Samnytt-skribenten Mira Aksoys konto mitt under en cancerbehandling. Det rapporterar Samhällsnytt i en artikel där de pekar på möjlig politisk repression. Styrelseordförande för Swedbank är Socialdemokraten Göran Persson och banken anses därför starkt kopplad till etablissemanget.

Andra företag som Persson är involverad i är den statligt ägda gruvdriftskoncernen LKAB och Scandinavian Biogas Fuels där han också är styrelseordförande.

Aksoy skall ha blivit kontaktad av banken för att uppdatera sina kunduppgifter där de bland annat ville veta om hon bodde i Norge eller Sverige. Hon begärde då respit med motiveringen att en cancerbehandling pågick. En begäran som banken godkände.

Banken höll dock inte sitt avtal enligt Aksoy utan avslutade kontot och spärrande hennes bank-id.

Swedbank har nyligen varit i hetluften eftersom de stängt ned Fria Tiders bankkonto. För att hantera konsekvenserna av detta ärende, där storbanken blivit stämda i Stockholms tingsrätt, har de anställt Björn Wendleby från Harvest advokatbyrå. Wendleby har bland annat anfört att de inte kan förstå Fria Tiders affärsverksamhet – detta trots att nyhetsförmedling är ett vida använt affärskoncept. Wendleby är en mycket högt rankad advokat enligt Chambers.

MEST POPULÄRA