tisdag, juni 15, 2021
 
HemEKONOMISwedavia går mot ytterligare miljardförlust

Swedavia går mot ytterligare miljardförlust

Gab

Det av staten helägda bolaget Swedvia som driver de största flygplatserna i Sverige går mot förluster på långt över miljarden för helåret 2021. Under 2020 gjorde flygplatsverksamheten en förlust på 2,2 miljarder kronor och det ser nu ut att upprepa sig. Innan pandemin hade företaget lite drygt 3 000 anställda.

Det enda som verkar hålla igång bolaget är de externt reglerade avgifterna som bland annat innefattar säkerhetskontroller, flygtrafikledning och koordineringsarbete. Till viss del hjälper även intäkter från flygplansunderhåll och generell infrastruktur företaget att hålla näsan ovanför vattenytan.

De resenärsrelaterade inkomsterna har däremot helt kollapsat och fortsätter i samma område eller lägre jämfört med helåret 2020. Det samma gäller bilparkering och catering som nästan helt är eliminerat från företagets nettoomsättning.

Under 2019 hade företaget 3 050 anställda medan de under 2020 reducerade denna siffra med 15 procent till 2 600. Det är samtidigt oklar hur många som är anställda just nu. För helåret 2020 hanterade företaget 10,3 miljoner resenärer vilket är 75 procent lägre än 2019.

Nu ser det betydligt sämre ut då siffran för april 2021 är ner 89 procent jämfört med 2019. Detta då det krävs en rejäl och snabb återhämtning för att slå ett medelvärde på 75 procent. Överlag uppskattar företaget att de har förlorat mer än 39 miljoner resenärer sen februari 2020.

Samtidigt har den tyska operatören Fraport Ag som bland annat sköter Frankfurts flygplats och flertalet andra precis tangerat årshögsta på börsen och har nästintill helt återhämtat sig. Detta tyder på att de framåtblickande prognoserna är mycket positiva för den europeiska marknaden.

Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef, menar nu att allt hänger på vaccinationerna och hur snabbt allt återgår till ett normalläge. Han menar vidare att ett ”vaccinationsbevis” blir viktigt.

MEST POPULÄRA