söndag, augusti 1, 2021
 
HemINRIKESSVT: Ingrid Carlqvist inte längre journalist

SVT: Ingrid Carlqvist inte längre journalist

SVT:s Göran Eklund vet inte vad hon är, men vet att hon inte är journalist

Gab

För två veckor sen släppte SVT ett reportage, som kan ses nedan, om den friande domen i fallet Ingrid&Maria där de frikändes för hets mot folkgrupp gällande en insändare som de publicerat. Märkbart från reportaget är att Carlqvists gamla kollega Jane Andersson på SVT Skåne kallar henne för en ”före detta” journalist.

Efter inslaget har Andersson gjort sig otillgänglig på telefon men SVT:s ansvarige utgivare Göran Eklund svarar nu att han står bakom uttalandet till 100 procent. Samtidigt kan han inte förklara vad Carlqvist faktiskt ägnar sig åt i dag eller ens definiera ordet journalist.

Carlqvist har en examen från journalisthögskolan 1981 kombinerat med 40 års erfarenhet i branschen. Just nu producerar hon journalistiskt material på heltid tillsammans med Maria Celander.

VIDEO: I ett inslag från SVT Helsingborg beskrivs Ingrid Carlqvist som en före detta journalist. Maria Celander beskrivs som en kollega till den före detta journalisten. Båda är examinerade journalister som arbetar heltid med journalistik. Citat klippt av Nya Riks.

SVT:s ansvarige utgivare kan inte förklara någonting

Nya Riks ringer upp Göran Eklund som är ansvarig utgivare för SVT Skåne och Helsingborg för att försöka reda ut vad Carlqvist är i dag. Under samtalet bekräftar Eklund bedömningen att hon inte längre är journalist. Han kan dock inte förklara om det är journalistik som publiceras på Ingrid&Maria eller inte. Han har heller ingen aning om vad Carlqvist faktiskt gör i dag.

VIDEO: Intervju med Göran Eklund på SVT Skåne/Helsingborg. Han kan inte förklara vad Carlqvist gör men vet med 100 procent säkerhet att hon inte längre är journalist. Foto Facebook. Video Nya Riks.

Carlqvist kommenterar situationen till Nya Riks redaktion:

”Ett mycket avslöjande samtal där Göran Eklund nogsamt undviker att kalla mig exempelvis aktivist, eftersom han vet att så många av hans egna reportrar är just det. SVT tror sig alltså själva ha rätten att avgöra vem som är journalist och inte. Det är direkt pinsamt.”

Vi har utan framgång sökt SVT-reportern Jane Andersson på kontoret och den privata mobiltelefonen vid runt tio tillfällen.

MEST POPULÄRA