torsdag, juli 29, 2021
 
HemINRIKESSvensk bostadspolitik sågas av Global Property Guide

Svensk bostadspolitik sågas av Global Property Guide

Gab

Den svenska bostadspolitiken sågas helt i en artikel av Global Property Guide. I analysen som är skriven av Lalaine C Delmendo den 20 maj 2021 menar hon att man knappt kan få en översikt av den svenska hyresmarknaden eftersom de är så dysfunktionell – något som förstärks av att sammanställningen för de europeiska länderna på hemsidan inte ens inkluderar en officiell avkastning för landet Sverige.

Delmendo påpekar att Sverige har en kraftig slagsida mot regelverk som gynnar hyresgästen. Hon skriver samtidigt att åtta procent av Sveriges befolkning sitter i någon form av bostadskö och nämner att medeltiden i kösystemet skall just vara runt tio år. Hyresgäster skall ha rätten att förlänga sina kontrakt för all överskådlig framtid.

I artikeln upprörs hon över att hyrespriserna sätts av på kallades ”Rent Tribunals – hyresnämnder” och att eventuella hyresintäkter är betydligt lägre än vad som acceptabelt.

I en graf visar de hur den svenska bostadspolitiken lett till en överhettad marknad de senaste 20 år med några små korrektioner:

Svenska bostadspriser har gått upp. Skärmdump Nya Riks.

Nyligen har det uppmärksammats att Ola Rapace har betalats hela 1,7 miljoner för att svart hyreskontrakt i Stockholm.

Ungsvenskarnas Henric Colliander är en av de som älskar det svenska systemet där äganderätten har avvecklats.

MEST POPULÄRA