söndag, juni 13, 2021
 
HemINRIKESStor uppmärksamhet för överfallsvåldtäkt utförd av "ljushyad man" - DN diskriminerar vita...

Stor uppmärksamhet för överfallsvåldtäkt utförd av ”ljushyad man” – DN diskriminerar vita igen

DN vilseleder med sin journalistik - anger ljus hudfärg vid överfallsvåldtäkt.

Gab

I dag skriver Ulrika By på Dagens Nyheter (DN) om en överfallsvåldtäkt i Täby där hon anger att gärningsmannen beskrivs som en ”ljushyad person i 30-årsåldern”. När Nya Riks söker på ”överfallsvåldtäkt” plus ”mörkhyad” på tidningen hemsida återfinns dock bara en enda artikel från 2017. Detta trots att bland annat Uppdrag Granskning bevisat att hela 80 procent av de som begår dessa våldtäkter inte ens är födda i Sverige.

Kritiker som Nya Riks har talat med menar att detta är ett typexempel på journalistik som kraftigt vilseleder och borde omöjliggöra att DN får stöd från Myndigheten för press, radio och tv i framtiden.

Vid en genomgång av artiklar i DN återfinns bara en enda referens till förövarens hudfärg i tidigare utgåvor. I det fallet krävdes det hela tre överfallsvåldtäkter i Umeå för att DN skulle gå ut med ett ”signalement”. DN kan dock inte få full pott i kategorin ”ärliga avsikter” ens i detta fall då de beskriver personen som ”lätt mörkhyad”. En ”mörkhyad” personer har tidningen helt enkelt aldrig vågat peka ut trots att de står för den överväldigande majoriteten av brottet i Sverige. Överrepresentationen är på tusentals procent – en extrem siffra – men trots detta väljer DN att vilseleda.

Det krävdes tre överfallsvåldtäkter i Umeå för att DN skulle våga prata hudfärg innan. Skärmdump Nya Riks.

Vi har sökt både Andreas Jennische som är nyhetschef DN Stockholm och Ulrika By för en kommentar utan framgång.

MEST POPULÄRA