tisdag, juni 15, 2021
 
HemINRIKESSocialdemokrat i Linköping dömd för grovt vapenbrott

Socialdemokrat i Linköping dömd för grovt vapenbrott

Röstimporten blir problematisk.

Gab

Den 21 maj 2021 dömdes den turkiska socialdemokraten Maxim Can Umac till två års fängelse för grovt vapenbrott av Linköpings tingsrätt. Han skall ha haft en 7,65 mm Browning och avfyrat ett vådaskott i hemmet genom en madrass. Efter detta gjorde han sig inte av med vapnet och när polisen genomförde en husrannsakan upptäckte de hans innehav.

Enligt domen hade Umac känt sig hotat av en rakad man med guldkedja under 2016 och gjort två polisanmälningar. Han införskaffade därför en halvautomatisk Browning.

Vid ett tillfälle när han testade vapnet hemma sköt han ett skott genom madrassen i sovrummet som gick vidare ner i golvet. Det är oklart om det är därför han sedermera åkte fast. Av brottsplatsundersökningen framgår det dock att det hittades kulhål i sovrumsgolvet i bostaden i Linköping.

Rätten bedömer att innehavet i sig inte är ett grovt brott men eftersom det förvarades på ett osäkert sätt med två barn i hemmet blir brottet ändå det.

Domare var Gunilla Robertsson. En annan turk, Gabriella Ergül, var åklagare i fallet. Rimligtvis är då Umac inte etnisk turk själv. Detta eftersom åtalet framstår som aggressivt.

Umac är mycket politiskt intresserad och marknadsför Socialdemokraterna på sociala medier med gamla tal av Olof Palme. Han gillar även sidan kriminellt.com som hänger ut brottslingar på hemsidan och sociala medier.

Under valet 2018 ställde han upp för Socialdemokraterna i kommunalvalet i Linköping och var dragplåster för andra turkar.

MEST POPULÄRA