torsdag, juni 17, 2021
 
HemEKONOMISKANDAL: Över hälften av migranterna från Bosnien-Hercegovina fuskar med pensionen i Sverige

SKANDAL: Över hälften av migranterna från Bosnien-Hercegovina fuskar med pensionen i Sverige

Hela 53 procent fuskar

Gab

En total skandal uppmärksammas nu av Samhällsnytt där de hänvisar till ett pressmeddelande från Pensionsmyndigheten. Myndigheten skall ha gjort 316 stickprov gällande pensionerna för människor som flyttat till Sverige från Bosnien-Hercegovina. I hela 167 av fallen har de avslöjat fusk och de har nu skickat ut återkrav på 4,4 miljoner kronor och stoppat 34,3 miljoner kronor i framtida felaktiga utbetalningar.

Det är alltså hela 53 procent av de som kommer från Bosnien-Hercegovina som helt enkelt sitter och lurar av svenska skattebetalar miljontals kronor varje månad. Med en sådan hög siffra borde givetvis 100 procent av alla från det landet med omedelbar verkan tvingas till återvandring.

Den märkbart sinnesslöa Magnus Rodin på myndigheten skriver i pressmeddelandet att det är ”viktigt att man inte glömmer bort eventuell pension från andra länder när man ansöker om allmän pension i Sverige”. Om Rodin anklagar 53 procent av alla från Bosnien-Hercegovina för den typen av allmänna minnessvårigheter borde han rimligtvis fängslas för brottet hets mot folkgrupp. Rodin ömmar vidare för fuskarna och skriver att de borde kontakta myndigheten så det inte blir jättesynd om dem om ett ”eventuellt återkravsbelopp växer sig onödigt stort”.

Enligt Samhällsnytt skall ett antal ärenden ha lämnats över till överlämnats till polis. Johan Andersson på Pensionsmyndigheten anser att ”inte går att dra några säkra slutsatser” av stickprovskontrollerna. Det framgår i sammanhanget inte om Andersson har en utbildning över grundskolenivå.

En rimlig slutsats kan vara att 100 procent av alla som kunnat fuska helt enkelt fuskat. Pensionsmyndigheten uppger dock inte i sitt pressmeddelande hur stor procentsats av de som inte hade rapporterat pensioner de faktiskt hade det från hemlandet.

Det återstår att se hur Pensionsmyndigheten skall hantera länder som de inte kan begära kontrolluppgifter från. Rimligtvis får svenska skattebetalare fortsätta betala ut lyxpensionerna eftersom pappersexercisen är omöjlig att genomföra.

MEST POPULÄRA