torsdag, juli 29, 2021
 
HemOPINIONSå här gick det till att skapa en regeringskris - punkt 44

Så här gick det till att skapa en regeringskris – punkt 44

Gab

Frågan om marknadshyror, eller punkt 44 som den numera kallas, drivs av många olika särintressen inom bygg och fastighetssektorn, båda dessa särintressen är givetvis mycket medvetna om hur man i Sverige bedriver lobbyverksamhet gentemot olika politiker.

Byggsektorn har sina egna lobbygrupper och dem kan vi i detta sammanhang lämna lite åt sidan då frågan om hyressättning mestadels faller på fastighetsägarna.

Fastighetsägarna som intresseorganisation och aktiva lobbyister betraktat, rekryterar till sina topp positioner före detta politiker vilka nyligen har suttit i till exempel riksdagens bostadsutskott eller de vilka har ett stort nätverk med stort politiskt inflytande i de kretsar som på ett eller annat sätt är inblandade i bygg och fastighetspolitiska frågor.

När Centerpartiet med Annie Lööf i spetsen gick ”all in” och stöttade Stefan Löfvéns regeringsbildning hade hon lovat sina kontakter på den bostadspolitiska marknaden att driva frågan om så kallade marknadshyror.

Hennes privata umgänge med vissa före detta moderata och center politiker, numera anställda på höga positioner inom till exempel Fastighetsägarna, hade bearbetat henne redan när de som aktiva politiker själva satt i bostadsutskottet, när de sedan övergick till att bli anställda inom Fastighetsägarna fortsatte lobbyarbetet, men nu från utsidan av riksdagen.

Som marknadsliberal kunde Lööf hävda att hennes vurm för marknadshyror var ideologiskt betingad, men politisk korruption var det definitivt inte fråga om, ooh nej då.

Hon ville dessutom profilera sig själv som marknadsliberal så hon bedömde frågan om marknadshyror som en ganska säker fråga att driva. Att hon samtidigt lät sig korrumperas av bygg och fastighetslobbyn var det inte många som kände till, umgänget med sina forna vänner inom alliansen var ju helt privat och inget som någon murvel kunde få reda på.

Hennes roll som den mest korrupta politiker inom den före detta alliansen fick ju en helt ny skepnad när hon aktivt agerade för att en socialistisk regering kunde bildas.

Hennes alibi stavades att hon för Centerns räkning krävde skriftligt på att Vänsterpartiet aldrig skulle ens tillfrågas om ”januariavtalet”. Hon kände sig nog rätt så säker på att ingen skulle syna hennes roll som den mest intrigerande och korrupta politikern i den nya Januariöverenskommelsen.

Hon vet ju precis hur den lobbyism fungerar som ger henne själv ett toppjobb efter avslutad politikerkarriär, då gäller det att under sin aktiva politikerkarriär verkligen leverera på särintressenas olika krav och önskemål.

När man, som hon i fallet med marknadshyror, dessutom umgås privat med före detta politikerkollegor vilka numera är anställda inom Fastighetsägarna som lobbyister är korruptionen ett faktum.

Allt verkade fungera enligt plan intill dess att Vänsterpartiet bytte partiledare och fick in en persisk marxist vid namn Mehrnoosh Dadgostar.

Då satte Lööf allt på ett kort och sköt över frågan på den ännu mer korrupte Löfvén, han kunde inte göra så mycket åt sin situation utan fick förlita sig på att Lööf var lika maktkåt som han själv.

Han överlät till Lööf att backa från punkt 44 i Jöken, något som hon ganska snabbt också gjorde under onsdagen.

Kontentan av allt detta intrigerande och maktspel blir ju att Annie Lööf tvingas backa från sitt löfte till Fastighetsägarna för att själv kunna sitta kvar i regeringen, så mycket för hennes och Centerns ideologiska fasthet.

Ibland blir jag nästan lite full skratt över hur trivialt dessa korrumperade politiker agerar, 99 procent av den svenska befolkningen är tyvärr helt ovetande om hur all denna korruption går till bakom kulisserna.

Överväg ditt partival nästa gång det blir val, om det blir nu snart eller nästa år spelar ingen roll.

MEST POPULÄRA