torsdag, juli 29, 2021
 
HemINRIKESRoger Akelius i bisarr intervju - gynnas av hyresregleringen

Roger Akelius i bisarr intervju – gynnas av hyresregleringen

Lovisa Ternby förnedras på ett snyggt sätt

Gab

Den 22 juni 2021 var fastighetsägaren och skatteproffset Roger Akelius med i en konstig intervju i vänsterextrema Dagens Nyheter (DN). DN drevar just nu på olika sätt för att hyresregleringen i Sverige inte skall luckras upp. Detta med uppbackning av en stor mängd vänsterextrema aktivister. I intervjun med Akelius tar det sig dock en annorlunda sväng då han menar att staten göder honom med hyresreglering – han tjänar alltså pengar på att staten sätter en prislapp på hans privata egendom.

Artikeln börjar med att kommunisten Lovisa Ternby påpekar att Akelius anklagas för att pressa upp hyrorna på reglerade marknader genom standardhöjande renoveringar. Man får förmoda att Ternby syftar på hennes egna skendomstol när hon pratar om ”anklagelsen” där en kommunistiskt grundsyn råder, det vill säga att Akelius inte ens äger sin egna privata egendom.

Det långsökta argumentet från Akelius sida är att marknaden blir så dysfunktionell av hyresreglering att man inte har några vakanser. Kan det verkligen vara så att Akelius inte förstår samspelet mellan tillgång och efterfrågan och att han helt enkelt tror att en prissättning som ger en hundraprocentig beläggningsgrad är det enda rätta. Nej, han kan rimligtvis bara driva med Ternby. En stat kan visserligen hitta den optimala punkten av misstag.

FN-sändebudet Leilani Farha skall ha hävdat att han ”kränker de mänskliga rättigheterna” – exakt hur framgår inte – man får förmoda genom att erbjuda lägenheter till hyresgäster. Akelius påpekar för DN ”att hyresvärdar inte ska få gå med vinst är lika dumt som när vänstern kräver förluster i vård, skola och omsorg”.

Akuelius påpekar att ”sparare och pensionärer får noll ränta, medan de som kan belåna sina fastigheter eller aktier får ett ökande välstånd”. Han menar vidare att ”Europeiska centralbanken har vräkt ut pengar som drivit upp fastighetspriserna”.

I artikeln är DN:s reporter halvt hysterisk och menar att bostäder inte skall renoveras för att hyrorna då går upp.

Akelius lösning är att låta ”flyktingar och andra arbetslösa arbeta med betydligt lägre skatt och löner”.

Han påstår att det är optimalt för företaget att lägenhet i Stockholm har mellan ”1.100 och 1.200 sökande inom fem dagar”. Det är alldeles utmärkt för oss menar han vidare. Vem skulle vilja ha så många sökanden för en lägenhet?

I artikeln tar Ternby ett sidospår och kollar på hur hyrespriserna ändrats under pandemin i länder med marknadsekonomi på bostadsmarknaden. Ternby sitter chockad över priser kan röra sig och Akelius får förklara för henne på ett barns nivå.

Det hela framstår som att Akelius helt grundlurat kommunisten Ternby som inte verkar förstå grundkoncept som valuta, centralbank, penningmängd, tillgång/efterfrågan, äganderätt och privat egendom.

Akelius meddelande är glasklart – det spelar ingen roll vad ni vänsteridioter gör eller hittar på – jag tjänar pengar ändå.

MEST POPULÄRA