torsdag, juni 17, 2021
 
HemOPINIONNu har Sverigedemokraternas "Riks" monopol på nyhetssändningar

Nu har Sverigedemokraternas ”Riks” monopol på nyhetssändningar

Mattias Karlsson och Sverigedemokraternas bojkott av "alternativmedia" har nu gett den egna kanalen ett monopol på Youtube

Gab

I förra veckan raderades Exakt24:s Youtubekanal som hade runt 36 000 följare. Detta bara fyra månader efter att SwebbTV:s kanal med 65 000 prenumeranter helt eliminerades. Både SwebbTV och Exakt24 är allmänna nyhetsmedier som finansieras av Myndigheten för press, radio och TV med olika former av mediestöd. Bland de mer aktiva kommersiella kanalerna på Youtube återfinns nu därför bara Sverigedemokraternas egna kanal ”Riks” som nu får en monopolställning.

I en video på SwebbTV:s kanal med Erik Almqvist, som är chefredaktör för Exakt24, förklarar han att samma sak troligtvis inte skulle kunna hända i Ungern då medier där har ett politiskt skydd. I Sverige är dock saken annorlunda då regeringen fortlöpande trycker på mot mediejättarna Youtube, Facebook och Twitter för olika censuråtgärder. Detta samtidigt som Sverigedemokraterna (SD) bojkottar mängder av medier.

SD:s mediestrategi utgår från ett läckt dokument vari SD:s ledning har listat alla medier, däribland Nya Tider och Fria Tider, som måste bojkottas av partiets företrädare. Dokumentets autenticitet har verifierats av bland annat Samhällsnytt som bevisat att partiet företrädare följer anvisningarna till punkt och pricka.

Normalt skall ett politiskt system utgå från maktdelningsprincipen, det vill säga att medier och politiska partier skall vara separerade från varandra. Nu har dock SD nått fram till sin väl planerade mediedröm – ett monopol där de via det helägda dotterbolaget Samtid & Framtid AB kan granska sig själva och makten utan att bli störda av andra ”alternativmedier”.

Det är oklart om SD kommer att börja skydda de medier som opinionsbildar för dem i framtiden eller att fortsätta med ”Karlssons strategiska bojkott”. Riksdagsledamöterna Björn Söder, Jonas P Andersson och Martin Kinnunen har tagit vissa steg för att närma sig ”alternativmedier” men enligt källor i partiet skall det råda stor splittring i frågan. Söder skall till exempel ha varnats för sitt ”beteende” efter att han ställt upp på intervjuer hos Exakt24.

SD:s nya mediemonopol styrs av Rebecka Fallenkvist, Emmie Mikaelsson, Isabelle Eriksson och den nya rekryten Eva Vlaardingerbroek från Nederländerna.

Enligt bedömare går satsningen Riks ut på att höja SD:s röstandel bland kvinnor. Ett beslut skall därför ha fattats att helt utesluta män från partiets helägda mediekanal som nu dessutom har ett monopol på Youtube.

Stenhårda satsningar på matriarkala maktstrukturer där inga andra får komma till tals brukar normalt bara falla vänsterextrema krafter i smaken.

MEST POPULÄRA