tisdag, juni 15, 2021
 
HemOPINIONLiberalerna utplånar sig själva

Liberalerna utplånar sig själva

Gab

Liberaler kunde under många årtionden samla många olika frisinnade och förespråkare av ett fritt och oberoende företagande. Den tiden är sedan länge förbi.

Förr kunde Folkpartiet (numera Liberalerna) samla stora skaror åhörare när Bertil Ohlin inför valen debatterade mot Tage Erlander utomhus. Folkpartiet nådde sin topp 1952 då de fick cirka 24% i riksdagsvalet. Därefter har det gått konstant utför, för att nu inför valet 2022 ligga på ca 2,5% i olika opinionsmätningar.

Liberalerna har gjort allt vad de kunnat för att göra sig helt obsoleta, inte ens nu inför risken att hamna under den så kallade riksdagsspärren inser partiet att man gör det mesta helt fel.

Den vilken i modern tid gjort allt för att verkligen dra L ner i dyn är Bengt Westerberg vilken var partiledare under 12 år fram till 1995 då han tvingades bort på grund av allt lägre väljarstöd.

Därefter har L gått en konstant kräftgång nedåt, den vänsterliberala falangen har eldat på liberalernas närmande till den socialistiska doktrinen. Resultatet ser vi nu då den relativt nya partiledaren Nyamko Sabuni i ren desperation försöker närma sig vad den tysta breda majoriteten tycker i en del centrala frågor.

Vad vilja Liberalerna?

Vad den vänsterliberala falangen vill framstår som mer än övertydligt då de nu hoppar strömhopp från L efter det att partiledaren i kraftig intern motvind trumfat igenom en återgång till det borgerliga blocket.

Detta fram-och-tillbaka-parti har i flera tidigare valrörelser kommit med den här sortens utspel för att vinna de väljare vilka de egentligen föraktar djupt. Så den stora frågan blir om det går att lura någon procent av väljarkåren ännu en gång så att L klarar riksdagsspärren.

Personligen är jag övertygad om att det fortfarande finns så pass många sinnessvaga mittenväljare som återigen går på liberalernas genomskinliga lockrop.

SD är ett rött skynke

Logiken är enkel, jag har mycket svårt och tro att L någonsin skulle stödja en regeringskonstellation där SD har något som helst inflytande.

Oavsett om SD aktivt ingår i en kommande borgerlig regering eller ej så är det direkt naivt och tro att L ens sätter sig i diskussion med SD.

Det är lika naivt och tro som att M och KD skulle göra sig beroende av SD på något sätt, oavsett om dessa ingår i ett regeringsunderlag eller om SD hamnar utanför men ändå stödjer M och KD i olika frågor.

Slutsatsen blir bara en enda, detta utspel från L är återigen bara ett hugskott för att rädda sig själva över 4% spärren.

MEST POPULÄRA