söndag, juni 13, 2021
 
HemINRIKESLiberal var folkbokförd på fel adress - utsattes för grovt integritetskränkande husrannsakan

Liberal var folkbokförd på fel adress – utsattes för grovt integritetskränkande husrannsakan

Gab

En av Liberalernas representanter i Falkenberg blev under 2021 av någon anledning polisanmäld för folkbokföringsbrott. Något som tidigare varit okänt i sammanhanget är att polisen utför husrannsakningar när de misstänker att man inte sover där man är registrerad. Trots att brottet ifråga med 100 procents säkerhet rör sig om ett bötesbrott är det formellt upp till sex månaders fängelse med i straffskalan. Detta ger alltså polisen rätten att med våld ta sig in privata bostäder. I ärendet producerade polisen ett förundersökningsprotokoll (FUP) på hela 52 sidor och personen är nu stämd av Åklagarkammaren i Halmstad. Bland bilderna i FUP:en finns bland annat provresultat från urinprov.

Polisen har valt att ta 29 bilder i lägenheten som bara omfattar ett rum och kök. Förutom att polisen har fotograferat provresultat från en vårdcentral i Region Halland har de även tagit bilder på brev från Kronofogden. Innehållet i både kylskåp och skafferi har även det dokumenterats väl.

Av FUP:en framstår det som att lägenheten har hyrts ut utan tillstånd i andra hand. Hyresvärden skall då ha upprättat en polisanmälan. Detta troligtvis eftersom hyresgästerna rökte i lägenheten vilket brukar resultera i klagomål från andra i samma fastighet.

Nya Riks har sökt den ansvariga åklagaren Emma Lundin, men även chefsåklagare Anders Johansson och vice chefsåklagare Lena Lithner. Enligt Terese på Lundins kansli skall de göra en sekretessprövning innan de lämnar över dokument till tingsrätten. Detta eftersom de blir offentlig handling när de skickas in.

MEST POPULÄRA