torsdag, juni 17, 2021
 
HemINRIKESLibanesisk grupp i Sundsvall får över sju år i fängelse för assistansfusk

Libanesisk grupp i Sundsvall får över sju år i fängelse för assistansfusk

Gab

En sammanställning av personers från Libanon dömdes i förra månaden för 116 fall av grovt bidragsbrott av tingsrätten i Sundsvall. Släkten El-Assir och en bekant libanes Zeinab Zbibo får nu närmare två års fängelse per person för mycket omfattande grova bidragsbrott. Familjen kom med ett eget vårdpaket från Libanon på 80-talet och har sen dess levt ett gott liv på svenska skattebetalare.

Det hela skall ha gått ut på att Dina Salah El-Assir, Salah El-Assir och deras son Omar El-Assir har ”agerat anställda” för vårdnaden av en äldre dotter. Detta trots att ett sådant behov inte funnits. Zbibo agerade utöver detta målvakt åt familjen för att få ut ännu mer pengar av staten. Enligt domen länsades hennes bankkonto på ”kick backs” från ytterligare en fejkad anställning.

De påhittade jobben skall ha skapats via företaget ”Activa Life Assistans Swe AB” som ägs av andra muslimer i Sundsvallsområdet. Företaget drivs av Omar Barsom och Ziad Kabro och omsätter 60 miljoner kronor om året. De påstår sig dock inte ha haft en aning om vad som pågått.

Familjen skall totalt ha fått ut 3,1 miljoner kronor över en period på lite drygt 2,5 år och levt ett mycket bekvämt liv för pengarna.

Det är vanligt att Sverige delar ut svenskt välstånd till personer som anländer med vårdpaket från sina hemländer. Samhällsnytt rapporterade under 2020 att tre afghaner fått asyl där ett eget vårdpaket direkt erbjöd en ”fast anställning” på statens bekostnad. Nyligen rapporterade också Fria Tider om den nya migrationsmetoden där en föräldrar lämnar av sitt vårdpaket i Sverige och åker hem.

Efterblivenhetsasyl eller vårdasyl ses ofta som den ultimata godispåsen för Socialdemokraterna då de får flertalet nya röster samtidigt som migranterna sätts i arbete med ”hitte-på-jobb” som inte syns i statistiken.

Redaktionen har utan framgång sökt en representant från familjen gällande deras planer att återvandra till hemlandet.

Domen i ärendet kan laddas ner här.

MEST POPULÄRA