tisdag, juni 15, 2021
 
HemINRIKESKvinnan som sänkte Svenskarnas Parti och svartmålade althögern

Kvinnan som sänkte Svenskarnas Parti och svartmålade althögern

Gab

Nya Riks kan idag publicera en fördjupande granskning om en kvinna som återkommande under olika namn gått in i olika invandringskritiska rörelser och i många avseenden orsakat konflikter och interna splittringar. Hela historien uppmärksammandes för runt ett år sen i en LIVE-podd av Vita Pillret. Berättelsen sträcker sig från Svenskarnas parti (SvP) till tidningen Exponerat och vidare till generell internetaktivism och Nordisk Alternativhöger men även till vänstertidningen Expressen. Intriger, kaos, uthängningar och våldsamheter i alla relationer sammanfattar denna destruktiva kvinna.

En mängd namnbyten och plastikoperationer 

Kvinnan heter idag, enligt folkbokföringen, Izabella Engström men är född 1980 som Maria Karolina Natasha Aleksic med tilltalsnamnet Natasha. Fadern är av serbiskt ursprung och modern är svensk. Barndomen beskriver hon själv som svår med en far som var mycket konfrontativ och elak. År 2003 lägger hon till förnamnet Ronja och under det namnet aktiverar hon sig senare i Svenskarnas parti (SvP). År 2006 byter hon slutligen namn till Izabella Engström men hon har även kallat sig för Iza Svensson, Izabella Ekedahl, Izabella Nord, Izabella Eckehart, Izabella Eriksson, Ronja Eriksson, Stacy och en rad andra pseudonymer. Izabella har i många år marknadsfört sig själv intensivt i sociala medier genom utmanande bilder och åsikter. Hon har också genomgått en rad plastikoperationer vilket har förändrat hennes utseende.

Izabella Engströms Twitterkonto. Skärmdump: Nya Riks

Internetaktivism och aktivitet på sociala medier 

Izabellas karriär inom den invandringskritiska och nationalistiska sfären kan beskrivas nästan uteslutande med aktivism på sociala medier. Under början av Engströms internetaktivism är hon skribent under pseudonym på den anonyma sajten Exponerat. Hon skapar under åren 2008 till 2012 ett flertal grupper på Facebook och andra sociala medier. Det hela tar sin början med Facebookgruppen ”Sänd kriminella invandrare HEM!”, följt av skapandet av ”Stoppa svenskfientligheten!” år 2009. De flesta får aldrig fler än några få tusen följare. En av grupperna på Facebook sticker dock ut. Den heter ”Vi stödjer polisen i Husby – stoppa vansinnet nu” och skapas med anledning av de så kallade Husbykravallerna. Gruppen tar fart och får drygt 117 000 följare på kort tid. I gruppen fanns det flera kommentarer som uppmuntrade till mord och misshandel varför flera medier uppmärksammade gruppen.

Izabella går in i Svenskarnas parti under namnet ”Ronja” – informationsläckage och anklagelser om våldtäkt 

SvP bildades 2008 och Izabella aktiverade sig så småningom i Svenskarnas parti (SvP) under namnet ”Ronja” genom att delta på partiets demonstrationer och torgmöten. Hon får sedermera kontakt med Mikael Skillt, som då hade en bakgrund i Svenska Motståndsrörelsen. När Skillt börjar engagera sig i SvP träffas de och blir ett par men sedan går uppgifterna isär. Ronja anklagar öppet Skillt för våldtäkt vilket Skillt förnekar. Händelsen orsakar en intern konflikt i SvP där vissa tar parti för ”Ronja” medan andra tar parti för Skillt, främst med hänsyn till att ”Ronja” eldat på interna intriger och konflikter tidigare varför hennes trovärdighet ansågs låg. Skillt visade också upp flirtiga meddelanden som Izabella ska ha skickat efter den påstådda våldtäkten vilket ytterligare sänkte hennes trovärdighet. Både Skillt och Izabella blir kvar i SvP. Hon sätter upp klistermärken ibland och deltar på några tillställningar. Mestadels ägnar hon sin tid till en rad intriger och att spela ut män mot varandra, skaffa sig hållhakar och skapa instabilitet. Slutligen blir hon tillsammans med Martin Ekedahl, en av SvP:s nyckelpersoner som satt i ledningsgruppen. Genom det förhållandet kunde hon driva egna agendor och även läcka information från interna överläggningar inom partiet.

En frontfigur i SvP beskriver det så här till Nya Riks: 

Senare inledde hon ett förhållande med ”Martin Ekedahl” som då fullt ut trodde på hennes historia. Han krävde att Skillt skulle bli utesluten för detta men styrelsen ansåg att bevis saknades. Det var många och långa möten där Ekedahl var med, och det var väldigt interna saker som diskuterades där. Denna information måste sedan Ekedahl ha gett vidare till Izabella, för hon spred denna vidare på Twitter eller via meddelanden där man mellan raderna kunde förstå att hon visste vissa saker vi talat om. I slutändan försvann Ekedahl från SvP då han fick välja lojalitet.”

Ekedahl lämnade alltså i protest partiet och anställningen som redaktör för tidningen Realisten – en tidning han framgångsrikt drivit till att vara nära gränsen för statligt presstöd. Därefter följde en tid av gradvis implodering av SvP och partiet lades ner år 2015. En bidragande orsak var enligt många insatta ett dåligt valresultat men även Ekedahls avhopp och de konflikter som initierades av Izabella. Efter att Ekedahl och Izabella lämnat partiet ägnar Izabella en stor del av sin tid till att öppet kritisera och smutskasta SvP och deras företrädare på sociala medier, hon skriver bland annat:

”Jag såg direkt vad SvP var för typer, det kan man se med blotta ögat. Jag valde också att inte stå bakom dem. De som jag hade kontakt med gick med i partiet efter att vi hade fått Facebook kontakt, det var två stycken som jag hade lite högre tankar om i alla fall.” 

Izabella anklagar Ekedahl för regelbunden våldtäkt och misshandel 

År 2016, efter att det nybildade paret Ekedahl-Engström lämnat SvP, anklagar hon Ekedahl öppet i sociala medier för flera våldtäkter och fall av psykisk terror och misshandel. Ekedahl väljer dock att på Twitter offentligt besvara anklagelserna. Han bifogar också en rad dokumentation kring deras förhållande och Izabellas psykiska ohälsa. Ekedahl berättar öppet på Twitter om konsekvenserna av Izabella arbete som stripteasedansös och prostituerad samt hennes behandling av honom och Izabellas eget barn och han förnekar varje anklagelse. Han beskriver också sin vardag med Izabella som en fylld av våld, hot och bråk.

Han publicerar bland annat en händelserapport från Polisen där hon försökt knivhugga honom, något som skall ha skett vid ett flertalet tillfällen.

Händelserapport från Polisen. Skärmdump Nya Riks

Skräckmamman – misshandel, svält och inlåsning

I samband med att polisen kopplas in vid händelsen då Izabella viftar med kniv uppmärksammar socialtjänsten hennes då åttaårige son. Sonen är född 2006 och pappan är en man i Karlstad. Izabella arbetar vid den här tiden som stripteasedansös på Maxim i Karlstad. Socialtjänsten hade sedan kort tid innan fått in flera orosanmälningar mot Izabellas lämplighet som förälder, däribland från barnets rektor, en sjuksköterska, en skolsköterska och Izabellas föräldrar. Socialtjänsten inleder en utredning och den avslöjar Izabellas omfattande misshandel av sonen varvid Socialtjänsten beslutade om att omhänderta honom. Izabella svarar med hot och polisanmälningar mot de som orosanmält och gömmer pojken. När polisen slutligen lyckas lokalisera honom så visar det sig att han överlämnats till Izabellas pojkvän under en månads tid. Izabella själv har valt att försvinna. För att skydda pojken från vidare övergrepp av Izabella så placeras han av socialtjänsten på ett hemligt boende. Åklagarmyndigheten prövar även frågan om kontaktförbud mot Izabella där hon inte ens skall få kontakta sin son. Den då sjuårige pojken uppger att han inte vågar träffa sin mamma utan en vuxen i sällskap. Kontaktförbud är inget nytt för Izabella, redan 2009 belades hon av åklagare med besöksförbud mot en kvinna i Karlstad efter att ha trakasserat henne under en längre tid. Pojkens far ansöker om ensam vårdnad samtidigt som Izabella utreds av polisen för en flera brott, däribland egenmäktighet med barn. Som vittnen för Izabellas olämplighet som förälder så åberopar pojkens pappa, förutom socialtjänstens utredning och beslut om omhändertagande, bland andra Izabellas föräldrar som alltså stödjer att Izabella ska fråntas vårdnaden om sin son. Izabella svarar som hämnd med polisanmälningar och ansöker även om kontaktförbud på sin pappa. Ansökan och anmälningarna avfärdas snabbt som grundlösa av åklagare. Eftersom Izabella är eftersökt av polisen för brottsmisstankarna och gömmer sig så kan hon inte infinna sig i domstolen. Som ombud i vårdnadstvisten och för brottsmisstankarna så väljer hon en advokat. Han kommer dock snart att avsäga sig uppdraget på grund av samarbetssvårigheter med Izabella. Som nytt ombud väljer Izabella sin nye pojkvän, en man som saknar juristutbildning och han hör heller inte av sig till domstolen. Domstolen meddelar till slut dom och påpekar särskilt att Izabella inte medverkat i socialtjänstens utredning och är psykiskt instabil och att det finns stor risk att pojken tar skada om Izabella beviljas vårdnad.

Utdrag ur tingrättens dom. Skärmdump: Nya Riks

Izabella förlorar och vårdnaden tillfaller pappan helt och hållet. Av handlingar från socialtjänstens utredning framgår det att pojken utsatts för sådan fysisk och psykisk misshandel av Izabella att han anses behöva terapi för lång tid framöver, bland annat för att den sjuårige pojken frekvent drömmer mardrömmar och vaknar otröstlig med panikångest.

Utdrag ur rektors orosanmälan till socialtjänsten.
Utdrag ur Izabellas sons biträdes inlaga till tingsrätten.
Utdrag ur referat från skolsköterskans orosanmälan.

Ett annat utdrag från socialtjänstens utredning nedan:

Utdrag från Socialtjänsten. Skärmdump Nya Riks.

Ekedahl lägger ut ett utdrag ur Izabellas psykiatriska behandlingsjournal i vilken det framgår en omfattande personlighetsproblematik och ständigt sökande efter konflikter.

Läckt behandlingsjournal. Skärmdump Nya Riks.

Polisen lyckades aldrig få tag på Izabella innan brotten preskriberades. Idag tillåts inte Izabella ha kontakt med sin äldste son.

Nya Riks har talat med en kvinna som stått nära Izabella. Omdömet om Izabella är ”Hon närs av konflikter och intriger, hon försöker få människor att skriva känsliga saker om sig själva och andra i meddelanden till henne och så screenshottar hon dom för att utpressa och kontrollera. Gör de inte som hon säger eller som hon förväntar sig så sänker hon dem. Framför allt inriktar hon sig på emotionellt sårbara män.”

Under 2015, samma år som Izabella Engström förlorat vårdnaden och eftersöks av Polisen beskriver hon sig så här på Twitter.

Helt plötsligt stod hon bara där på en fest i november 2018

År 2017 bildades Nordisk Alternativhöger i Stockholm. Det var ingen organisation i egentlig bemärkelse utan en hemsida, podd och en större beteckning på en redan existerande högerkonservativ kamratcirkel i Stockholm. Kamratcirkeln tog i stort sin utgångspunkt från en stor våning, kallad Högkvarteret (HK) i Stockholms innerstad där det ofta anordnades storslagna fester. Det är inte klarlagt hur Izabella kom in kamratcirkeln, HK var inte öppet för allmänheten och festerna var privata. Alla som Nya Riks talat med ställer sig själva frågan hur det gick till när Izabella kom in i kamratcirkeln. En av dessa uppger ”Helt plötsligt stod hon bara i HK på en fest den 24 november 2018″. Izabella tar sig snabbt in i kretsen och knyter nya kontakter. Flera har till Nya Riks beskrivit hennes personlighet under den här tiden som charmerande och flirtig. Hon medverkar under pseudonymen Stacy i en till kamratkretsen knuten högerpodcasts första tre avsnitt. När Izabella etablerat sig i kamratkretsen börjar hon att skapa en en rad konflikter – det hela tar sin kulmen när några tröttnar och kastar ut henne ur gemensamma slutna diskussionsgrupper eftersom hon ansågs intrigera och skapa dålig stämning. Izabella vänder sig då totalt mot hela den forna kamratkretsen och börjar hänga ut dem på sociala medier, däribland Twitter, med allt hon vet kring namn, platser och händelser. Precis som tidigare så publicerar hon en rad skärmdumpar från chattar hon haft privat med flera av de inblandade. En av de som ”sänks” av Izabella är en poddprofil i Nordisk Alternativhöger. Izabella inledde målmedvetet intima diskussioner i chatt med mannen och dokumenterade samtidigt allt. När mannen inte tog Izabellas sida i de olika konflikter som hon skapat inom Nordisk Alternativhöger offentliggjorde hon chattarna och skandaliserade honom. Hon skapade också flera användare på Flashback där hon hängde ut personlig information om sina tidigare vänner.

Izabella blir nu totalt socialt isolerad. Hon tar öppet avstånd från sina tidigare politiska åsikter och ägnar sig mest åt hat- och hämndkampanjer på Twitter, dels under sitt öppna konto men även under en rad anonyma trollkonton. Med kontona förföljer och förtalar hon människor som avvisat henne eller som hon anser sig vara i konflikt med samtidigt som hon intar offerrollen och påstår sig vara utsatt för en komplott. Som påhejare och följare har hon närmast uteslutande trånande äldre män som engageras av alla bilder Izabella lägger ut på sig själv. På vänstersidan kan nämnas det ökända Twitterkontot Lena Hansson som uppmuntrar Izabellas attacker och uthängningar av sina tidigare högerkonservativa vänner.

Lena Hansson och Izabella står i dag nära varandra. Skärmdump Twitter. Nya Riks.

Izabella blir ”Anja” och gör ett sista försök till hämnd mot de tidigare vännerna i alternativhögern 

Izabella stannar inte där. Hon bestämmer sig för att ta kontakt med Expressen för att svartmåla alternativhögern som förtryckande kvinnomisshandlare. Vad som publiceras i Expressen år 2020 är en mycket besynnerlig sammanblandning av händelser i Izabellas förflutna, lögner och överdrifter. Allt med Expressens reporter, Jenny Strindlövs, goda minne. Det hade nämligen varit ganska enkelt att slå hål på Izabellas berättelse. Det är inte helt lätt att reda ut hela Expressens intervju med Izabella eftersom det skulle bli en granskande artikel i sig. I korta drag kan dock följande observeras.

Öppet samarbete med Expressen. Skärmdump Nya Riks.

Artikeln inleds med att Izabella beskriver relationen till sin far. Möjligen är den beskrivningen den enda som är korrekt i intervjun och den kan också delvis vara förklaringen till Izabellas konfliktsökande och manipulativa personlighet.

Anjas dragning till extremhögern började redan i tidiga tonåren. Hennes pappa var född i ett annat land och hatade kvinnor, vilket inkluderade både Anja och hennes mamma.

– Pappa hatade att jag föddes som tjej. Han slog sönder mina parfymflaskor och mitt smink och sa alltid att jag såg ut som en ”svensk jävla hora”. Min mamma lärde mig att det var sånt man fick ta. Man skulle bita ihop. Jag har vuxit upp med kvinnoförakt och det är vidrigt.

Artikeln fortsätter med sådant som redan är känt om Izabella, det vill säga hennes skapande av de Facebookgrupper. Hon berättar också om ett destruktivt förhållande som hon haft med en man som Expressen beskriver som tillhörandes ”toppskiktet i en av Sveriges största högerextrema organisationer” och att mannen ska ha gett en hund till henne, det vill säga uppenbart syftandes på Ekedahl. Hela stycket om förhållandet med Ekedahl är en partsinlaga för Izabella där hon utan kritiska frågor tillåts brodera ut sin berättelse med relativt makalösa påståenden om sönderskurna läppar, dödsmetallmusik i duschen och misshandel av hunden. Trots att polisrapporten kring Izabellas knivbråk och Ekedahls detaljerade berättelse kring förhållandet och Izabellas psykiska misshandel av sonen finns lätt tillgänglig på nätet än idag ställde inte Expressens reporter en enda kritisk följdfråga. Izabella uppger också i intervjun att hon skickat in bilder på skador till polisen två år efter att förhållandet tagit slut och att bilderna förevisats Expressens reporter.

– En gång högg han sönder mina läppar. Han visste hur heliga mina läppar är för mig, det var därför han förstörde dem. Anja visar mig bilderna hon skickade in till polisen två år senare.

Izabella gör polisanmälan två år efter att hon och Martin Ekedahl gått skilda vägar och det sker som en hämnd för att han gått i svaromål kring hennes påståenden om våldtäkt och misshandel. Bilderna ska ha tagits i samband med att Izabella lät förstora sina läppar, vilket hon själv tillstår öppet i sociala medier. Izabellas polisanmälan lades ner. Ändå sväljer Expressens reporter betet med hull och hår och återger det okritiskt som dokumentation för påstådd misshandel.

Därefter följer en berättelse om hur Izabella lämnar Ekedahl genom att träffa en ny man via internet, även han beskrivs som delaktig i samma politiska rörelse, det vill säga SvP.

En dag fick Anja nog. En annan man med bakgrund inom samma högerextrema rörelse erbjöd sin soffa. Han verkade genuint omtänksam, så hon tackade ja och flyttade in.

Även det förhållandet blir, enligt Izabella, destruktivt. Den nye mannen, som inte namnges i artikeln, går under pseudonymen ”Johan Björnsson”. Han har aldrig haft en framträdande roll utan var endast betalande medlem i SvP. Han anses vara en udda person och hans beteende har fått honom portad från många nationalistiska organisationer. Björnssons aktivism har bestått i en enorm mängd inlägg på diskussionsforum och den egna bloggen. Ändå inkluderas han i Expressen rubriksättning som ”del av toppskiktet”.

Izabella beskriver i Expressens intervju hur Björnsson regelbundet misshandlade henne.

Det funkade bra, säger Anja. Tills hon blev gravid. 

– Då smashade han upp mig. Gav mig en massa örfilar till höger och vänster efter bråk om småsaker. Grannarna såg mig jämt med blåtiror. Mest var det struptag och örfilar så hårda att det tjöt i öronen.

Johan Björnsson

Det nämns även i intervjun att Björnsson blev dömd för en misshandel av Izabella, som för att styrka trovärdigheten i Izabellas övriga allvarliga påståenden. Det är riktigt att Björnsson dömdes för en misshandel mot Izabella. Han ska ha tagit ett struptag på henne i samband med ett bråk om pengar vid en korvkiosk på Södermalm och han dömdes till villkorligt fängelse i en månad. Sedermera frikändes Björnsson i hovrätten men det var inte känt när Expressens artikel publicerades. Mannen bakom pseudonymen Björnsson har idag ett barn med Izabella och han ägnar mycket tid åt att producera förtal genom flera användarkonton på Flashback, däribland under kontot Vimanas-In-The-Sky där han ägnat hundratalet inlägg åt att misstänkliggöra svenska invandringskritiska och nationalistiska profiler som agenter åt olika statliga organisationer. Detta samtidigt som han beskriver sig själv som en väldigt betydelsefull person i den nationella rörelsens historia. Det bakomliggande skälet är ett mysterium, Björnsson har aldrig haft någon position alls och han har aldrig haft någon form av påverkan. Istället synes skälet vara bitterhet och hämndbegär gentemot de som uteslöt honom från gemenskapen för många år sedan. Utåt förnekar både Izabella och Björnsson att de har ett barn tillsammans och det oklart varför – Skatteverkets folkbokföring bekräftar saken för Nya Riks. Barnet föddes 2017 och Björnsson och Izabella delar på vårdnaden.

Precis som med alla tidigare pojkvänner så träffar Izabella honom genom sociala medier, i detta fall genom Twitter. Han inleder deras kontakt med att propagera för oskuldskontroller av döttrar och fortsätter med att beskriva sig själv.

Avslutningsvis i intervjun tar Izabella än en gång avstånd: 

När hon ser tillbaka på allt som hänt upplever hon att männen i extremhögern projicerar sin egen usla kvinnosyn på utländska män. Och att deras värnande av svenska kvinnor i själva verket bara fungerar som slagträ i kampen för att vinna politisk mark och plocka billiga poäng. 

Idag skulle jag aldrig vilja vara ihop med någon som kallar sig ”nationell”. Det skulle helt enkelt inte kännas tryggt. 

Jag frågar Anja hur hon skulle reagera om hennes barn växte upp och började engagera sig i någon radikalnationalistisk organisation, och efter en lång stunds tystnad svarar hon: – Jag skulle bara vilja säga att ”hatar du mamma så varsågod”.

Izabella reagerar med hot och utpressning på alternativhögerns svar  

Kort efter att Expressens intervju med Izabella publiceras gör några ur Nordisk Alternativhöger en specialinsatt livepodd om Expressens artikel och man namnger då Izabella som källan och belyser hennes tid och beteende i kamratkretsen. Vad som följer är en mycket märklig reaktion från Izabella. Hon blir enormt upprörd och närmast chockerad över att de tidigare vännerna går i svaromål. Det synes som om hon inte hade räknat med att någon skulle ha förstått att hon var Expressens källa trots att hennes berättelse röjer att hon är källan och trots att bilderna som Expressen publicerat på ”Anja” helt uppenbart föreställer Izabella. Izabella försökte med alla till buds stående medel förhindra att podden skulle sändas. Hon hotade med polisanmälan, hon ringde och messade flertalet personer kring poddens programledare och hotade med att offentliggöra chattloggar. Inget av hotelserna fick effekt, programmet sändes ändå.

Izabella Engström idag 

I dag driver Izabella sitt konto på Twitter med flera tusen följare och är väldigt aktiv i sociala medier. Följarna består främst av trånande män ur den så kallade ”Sverigevänliga rörelsen” som hyllar hennes selfies och den invandringskritik som hon lägger ut. Från att i olika omgångar tagit avstånd från nationalistiska och invandringskritiska åsikter framstår det idag som att Izabella återigen försöker etablera sig som en röst i invandringskritiska kretsar. En före detta vän till Izabella beskriver det så här:

”Hennes engagemang går ju i cykler. Bli aktiv politiskt, dejta någon inom någon politisk organisation och skapa intriger. Sedan bli osams med denne och andra i organisationen och ta avstånd för att sedan anonymt hänga ut och förtala och sedan tillbaka in igen i en ny cykel. Och det verkar fungera för henne. Hon är verkligen duktig på att manipulera framför allt män.” 

Många av Izabellas tweets och inlägg på sociala medier är raderade idag. Av dem som finns kvar så sticker ett ut som särskilt fyllt av självinsikt.

Skärmdump från Twitter. Nya Riks.

Izabella har nolltaxerat de senaste åren, mycket tyder på att hon fortsatt arbeta med striptease på klubben Chat Noir i Göteborg och drygar ut inkomsterna med eskortverksamhet. Hon är idag folkbokförd på en pensionärs lägenhet. Nya Riks har talat med pensionären som inte känner Izabella men uttrycker rädsla och förtvivlan över att Izabella falskeligen är folkbokförd på hennes lägenhet och trots att hon anmält Izabella till Polisen och Skatteverket så står myndigheterna handfallna.

Källor:

 1. Skatteverkets folkbokföring och skattefunktion
 2. SVT och Arbetaren om Facebookgruppen Husby
 3. Intervju med ”Izabella Nord”, arkiverad
 4. Om tiden i Exponerat och besöksförbud
 5. Troligen Ekedahls text i en viss namngiven persons namn
 6. Ekedahls twitter, arkiverad
 7. Beslut rörande kontaktförbud, åklagarkammaren i Karlstad AM 107225-14, AM 48898-14 och AM-169185-09.
 8. Dom och socialtjänstutredning, Värmlands tingsrätt T 2518-14
 9. Expressen 29 mars, 2020 ”Anja levde i extremhögern: De utnyttjar oss kvinnor”
 10. Izabella på nätet
 11. Nyhetsartikel där Izabella Engström säger sig ha blivit överfallen
 12. Dom och förundersökning mot ”Johan Björnsson”
 13. Polismyndigheten 1700-K18137-14

Intervjuer:

 • Två personer som var förtroendevalda i Svenskarnas partis ledning
 • Två tidigare vänner till Izabella Engström, varav en ur kretsen i Nordisk Alternativhöger

MEST POPULÄRA