tisdag, juni 15, 2021
 
HemINRIKESKARTLÄGGNING: Domare Jenny Kylås och tre nämndemän förbjuder ordet "arab"

KARTLÄGGNING: Domare Jenny Kylås och tre nämndemän förbjuder ordet ”arab”

52 000 kronor blir kostnaden för den åtalade för att han har yttrat det förbjudna ordet. Ordet "svensk" troligtvis fortsatt lagligt att yttra.

Gab

I dag rapporterade Fria Tider om att ordet ”arab” numera klassas som förolämpning och inte längre får yttras enligt Stockholms tingsrätt. Nya Riks har tittat närmare på domen i ärendet och de som var med och fattade beslutet. Av domen framgår att domare var den 33-åriga Jenny Kylås och att nämndemännen John Hasslinger, Elin Wiker och Elisabet Söderberg deltog i beslutet.

I domen står det ordagrant att ”de uttalanden som gjorts, bland annat om att Abraham Jabbour var arab” ingår bland klara exempel på uttalanden som typiskt sett kan orsaka en kränkning av någons självkänsla och dömer därför den åtalade för ”förolämpning”. Mannen har visserligen sagt andra saker men just ordet ”arab” är listat som en enskild förolämpning.

Den åtalade fick ett bot om 23 400 kronor och skall betala 5 000 till ”araben”. Rätten tvingar honom också att ersätta försvarsadvokaten med 23 456 kronor. Totalkostnaden för orden som sårade araben blir alltså 52 000. Det tillkommer kostnader för domare, nämndemän, notarie, åklagare, polis och lokalhyror, vilket torde innebära att totalkostnad på långt över 100 000 kronor.

Araben skall ha tagit sig in i ett bostadshus och knackat på flertalet dörrar för att sälja larmutrustningar till olika personer. Detta upprörde den åtalade som avvisade honom och två andra personer från fastigheten.

Även kammaråklagare Lucas Eriksson skrev i sin stämningsansökan att de åtalade ”har förolämpat Abraham Jabbour genom uttalanden om att Jabbour var arab”. I rätten hanterades ärendet av kammaråklagare Katarina Bergström.

Det är i sammanhanget oklart om man får använda ordet ”svensk” när man är upprörd.

MEST POPULÄRA