tisdag, juni 15, 2021
 
HemINRIKESKARTLÄGGNING: De tre kvinnorna på MUCF som gav Näthatsgranskaren 1,6 miljoner i...

KARTLÄGGNING: De tre kvinnorna på MUCF som gav Näthatsgranskaren 1,6 miljoner i bidrag

Gab

I kölvattnet runt Näthatsgranskarens (NHG) olika rättsprocesser har Nya Riks tittat närmare på föreningens finansiering via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Just nu är gruppens offentliga företrädare, Tomas Åberg, mest aktuell med en rättsprocess som drivs mot Joakim Lamotte gällande grovt förtal. I två dokument från MUCF framkommer det att tre kvinnor har agerat handläggare och godkänt runt 1,6 miljoner kronor i finansiering för NHG över två år. Minst två av handläggarna visar sig nu ha tydliga kopplingar till vänsterextrem aktivism.

Åberg anmäler personer för brottet hets mot folkgrupp på ett industriellt sätt – något som vilken privatperson som helst kan göra. I detta fall har dock vänsterextrema handläggare valt att ge sina bundsförvanter ekonomiskt monopol på att upprätta förundersökningar för rättsväsendet via en ideell förening. Åberg har över åren sökt bidrag via MUCF för att kunna massanmäla personer på sociala medier för brottet ”hets mot folkgrupp”. Nya Riks har därför tittat närmare på handläggarna som godkänt allt på myndigheten.

Det första namnet som dyker upp i MUCF:s dokument är Helene Bunner som i dag jobbar på ”Center mot våldsbejakande extremism”. Sedan följer Alma Haracic och Lisa Åkesson.

En handläggare på MUCF har lämnat ut namnet på alla handläggare som godkänt vidlyftiga bidrag till Näthatsgranskaren. Kollage Nya Riks.

Ett ärende som hanterades av Bunner under 2017 resulterade i en kapitalinjektion på 600 000 kronor till NHG. Detta gick under namnet ”valfrid” och verkar ha varat ämnat att påverka valutgången 2018.

Bunner får frågor:

Hur ser du på att staten finansierar privata förundersökningar?

– Jag har ingen åsikt att komma med där.

Men det är väl du som godkänt stödet?

– Ja, men jag har inget att komma med.

Skulle du kunna tänka dig att staten finansierar till exempel sverigedemokrater för att övervaka befolkningen för olika typer av brott?

– Jag kommer inte med ett uttalande på det.

Men hur ställer du dig generellt till att staten finansierar övervakning av brott vid sidan om att de har kontroll över de rättsvårdande instanserna?

– Jag har ingenting att kommentera där.

Bunner gillar Blankspot project på Facebook som drivs av den våldsbejakande extremisten Martin Schibbye. Samtidigt skall hon arbeta mot våldsbejakande extremism. Skärmdump Facebook.

Året efter biföll MUFC:s handläggare hela en miljon kronor för NHG:s massanmälningar. Handläggare i denna bidragsprocess var Åkesson och Haracic. Arbetsnamnet denna gång var ”nätfrid”.

Åkesson klickar bort det inkommande samtalet när Nya Riks redaktion försöker få tag på henne. På hennes Facebooksida framgår det dock tydligt att hon gillar ”svart makt”, ”anarkism” och allmän vänsterextremism.

Åkesson på MUCF gillar anarki, svart makt, kommunism och kollektivavtal.

Haracics mor bekräftar att hon varit anställd av myndigheten men vill inte lämna ut kontaktuppgifter till dottern.

Ansvarig utgivare för NHG är Kenneth Bodin i Umeå som driver företaget Algoryx. Bolaget omsätter nästan 30 miljoner om året.

MEST POPULÄRA