söndag, juni 13, 2021
 
HemINRIKESKammaråklagare Virpi Alajarva breddar HMF-begreppet - nu olagligt att dela videor där...

Kammaråklagare Virpi Alajarva breddar HMF-begreppet – nu olagligt att dela videor där hakkorsflaggan kan synas

Gab

Åklagare Virpi Alajarva i Skövde skickade den 21 april 2021 in en stämningsansökan till Skaraborgs tingsrätt. I dokument som Nya Riks har tagit del av breddar nu Alajarva begreppet hets mot folkgrupp (HMF) genom att åtala för två delningar av videor. I båda fallen skall man ha kunnat se hakkorsflaggan när man tittade på programmen. När Nya Riks ringer Alajarva erkänner hon att hon inte förstår sig på ”tekniken” runt delningar på sociala medier.

Sverige följer normalt ett system runt personligt ansvar och ansvarig utgivare. Det innebär att den person som producerar en video själv är ansvarig för innehållet eller en ansvarig utgivare om sådan finns. Efter att bland annat Tomas Åberg med Näthatsgranskaren har börjat driva personliga åtala för ”delningar” verkar nu Åklagarmyndigheten ha hoppat på drevet.

Från Alajarvas stämningsansökan framgår det att två videor har innehållit hakkorset. Kollage Nya Riks.

Vad som syns när man delar en video är bortom en individs kontroll att styra. Istället är det den sociala medieplattformen som fattar beslut om vad som skall synas, om något skall synas alls, vid en delning. Men i första hand är det den som gjort videon som bestämt bakgrundsbild vid en eventuell delning genom att sätta en så kallad ”og-flagga”. Hur delningen visas är dessutom dynamiskt och kan ändras av den som publicerade videon när som helst.

Alajarva får frågor om ärendet och menar att hon inte ens har videon utan bara ”bilden” på den:

Hur resonerar ni här?

– Det är ju olagligt att dela ett hakkors.

Gör man en video är man väl ansvarig själv?

– Ja, absolut, men när man sprider någon annans information är man ansvarig för det.

Jan Guillou har ju hakkorset på framsidan av sina böcker?

– Ja. Det vet jag inte.

Åklagare Virpi Alajarva verkar inte fatta skillnaden mellan konstnärskap och egna bilder av hakkorset. Kollage Nya Riks.

Personen som delar en video kan ju inte styra vad som visas för bakgrundsbild?

– Det får man lägga fram som ett argument. Jag lägger fram mina.

Du är väl medveten rent tekniskt hur det fungerar när man delar en video. Det är den sociala medieplattformen som bestämmer vilken bakgrundsbild som visas?

– Jag kan inte alla tekniska delar. Nej.

I andra hand är det så att den som gjort videon som bestämmer vad det skall vara för bakgrundsbild. Är du inte medveten om det heller?

– Jag tittar på den misstänktes sida och vad som syns när han delade.

Från din synvinkel råder det ett absolut förbud mot att dela allt material där ett hakkors kan dyka upp som en bakgrundsbild?

– Om du bestämmer dig för att dela något hjälper du till att sprida det.

Varför blir inte Jan Guillou åtalad då? Han är ju en känd antisemit.

– Jag vet inte om någon har anmält honom.

Privat är Alajarva kassör i Budo- och kampsportsförbundet och deltar aktivt i Prideparaden varje år å förbundets vägnar.

MEST POPULÄRA