söndag, juni 13, 2021
 
HemINRIKESJan Eriksson med Sverigedemokraterna vägrade utvisa till Afghanistan - partikollegan Per Ekström...

Jan Eriksson med Sverigedemokraterna vägrade utvisa till Afghanistan – partikollegan Per Ekström noterade skiljaktig mening

Konflikt mellan SD i Haninge och Huddinge gällande utvisning

Gab

I mars 2021 uppmärksammade tidningen Samhällsnytt att den afghanska medborgaren Amir Rahimi medborgaren får stanna i Sverige efter en grov våldtäkt – vad som inte framgår av artikeln är att hela två av nämndemännen var från Sverigedemokraterna (SD) och att Jan Eriksson nominerades av partiet i Huddinge. Per Ekström som noterade en skiljaktiga meningen utsågs av SD i Haninge.

När Nya Riks ringer ordförande för SD Huddinge Mats Arkhem bekräftar han att Eriksson är medlem i partiet. Vi har även varit i kontakt med Christian Lindefjärd med SD Haninge men misslyckats med att komma i kontakt med Per Ekström för en analys.

Eriksson menar att domaren sa att personen ifråga kommer att utvisas ändå. Detta eftersom afghanen inte kommer att kunna möta kraven enligt gymnasielagstiftningen.

Södertörns tingsrätt har bekräftat att Eriksson nominerades av SD och att det finns ett kommunprotokoll från Huddinge avseende detta.

Enligt Samhällsnytt skall Rahimi ha fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige men fick stanna på grund av gymnasielagen. Han skall nu ett tillfälligt uppehållstillstånd som gäller fram till januari 2023.

Trots detta skriver tingsrätten att ”inte att det föreligger synnerliga skäl för
utvisning”.

Våldtäkten var mycket brutal och Rahimi fick 2,5 års fängelse. Domare var Elin Carbell Brunner men även nämndemannen Anna Brita Björkenvall från Socialdemokraterna deltog i beslutet. Kammaråklagare Anna Hankkio hade begärt utvisning.

MEST POPULÄRA