torsdag, juni 17, 2021
 
HemUTRIKESInflationen skenar i USA - fem procent i maj

Inflationen skenar i USA – fem procent i maj

Högsta inflationen sen 2008

Gab

USA:s inflationsindex gick upp med fem procent jämfört med ett år innan enligt en rapport från arbetsmarknadsdepartementet som släpptes under torsdagen. På månadsbasis gick inflationen upp 0,6 procent. Det rapporterar Breitbart.

Analytiker hade räknat med att rapporten skulle ange 0,5 procent för maj jämfört med april. Konsensus på årsbasis skall ha legat på 4,7 procent vilket hade varit den snabbast takten sedan energipriserna gick upp under hösten 2008 och drev upp inflationen.

Den så kallade kärninflation som bortser från volatila mat och energipriser förväntades gå upp med 3,5 procent jämfört med ett år innan. Det hade varit den snabbast årliga uppgången på 28 år. På månadsbasis förväntade sig analytikerna en uppgång på 0,5 procent.

I torsdagens rapport gick kärninflationen upp med 0,7 procent. På årsbasis gick den upp med 3,8 procent. Det är den snabbast takten sen juni 1992.

Indexet för bilar och lastbilar fortsatte att gå upp kraftigt och gick upp med 7,3 procent i maj. Jämfört med ett år tidigare är de begagnade bilpriserna upp 29,7 procent.

Energipriserna låg still med en nedgång i bensinpriser som kompenserades av prisuppgångar för elektricitet och naturgas. Matpriserna gick upp med 0,4 procent. Indexet för flygresor gick upp med 7 procent jämfört med april och 24,1 procent jämfört med ett år tidigare.

Representanter för USA:s centralbank och finansdepartementets sekreterare Janet Yellen har sagt att de förväntar sig att uppgången i levnadskostnaderna kommer att avta under slutet av 2021. De menar att siffrorna på årsbasis är syntetiskt höga eftersom priserna var väldigt nertryckta under början av covid-19 pandemin.

Vissa analytiker är dock rädda för att inflationen kommer att fortsätta under en längre tid och dessutom gå upp ännu mer. Detta på grund av låga räntor och ett uppdämt behov av både produkter och tjänster. De nämner i sammanhanget även det stora budgetunderskottet i USA och tillskotten från stimulanspaketen.

MEST POPULÄRA