torsdag, juli 29, 2021
 
HemINRIKESHögstadiegrabbar åtalas för vapen- och narkotikaförsäljning via krypterade tjänster

Högstadiegrabbar åtalas för vapen- och narkotikaförsäljning via krypterade tjänster

Tjänade hundratusentals kronor i kryptovaluta genom försäljning av droger och vapen via krypterade tjänster.

Gab

Två högstadieungdomar, båda födda år 2005, står just nu åtalade av Södertörns tingsrätt, misstänkta för bl a grovt vapenbrott samt grov narkotikasmuggling. Utredningen fastställer att den iranske pojken Daniel Salehniasammak, varit den ledande i verksamheten. Han har drivit en säljsida via krypterade tjänster där han tjänat hundratusentals kronor genom försäljning av drogerna MDMA och Lean.

Igår skrev Nya Riks om ärendet i korthet, men har nu fått så fullständig information som är tillgänglig i dagsläget.

Det var i mars som Daniel Salehniasammaks medhjälpare, den albanske pojken Benit Mehana, blev avslöjad i samband med upphämtningen av en försändelse av närmare fem kilo MDMA från Tyskland. Drogen var förpackad i kaffepåsar och byttes ut av Tullverkets personal som inledde span mot Mehana. De båda ungdomarna misstänktes till en början vara utnyttjade av vuxna brottslingar, men det kom att visa sig att de agerade på egen hand.

Gripandet genomfördes efter att de båda barnen tillsammans hämtade ut paketet från en livsmedelsbutik och lämnat det i Salehniasammaks hem i en söderförort i Stockholm. Narkotikan och ett skarpladdat vapen togs i beslag vid gripandet och vid en senare husrannsakan hittades patroner och ytterligare tre vapen i Salehniasammaks pojkrum, som var tänkta att säljas i Stockholm och England.

Salehniasammak har enligt utredningen drivit en sida på darknet med försäljning av det amfetaminliknande MDMA samt den kodeinblandade drogen Lean tillsammans med en person i USA. Narkotikan har smugglats från Sverige i postpaket med kläder som skickats till USA för att därefter packas om och skickas till amerikanska köpare via inrikespost. Salehniasammak misstänks ha tjänat flera hundra tusen kronor i kryptovaluta på narkotikaförsäljningen.

Åtalas för grov brottslighet

Salehniasammak åtalas för grov vapensmuggling, grov narkotikasmuggling, grovt vapenbrott och narkotikasmuggling. Det sista gäller en annan försändelse med 3,5 kilo godis som innehöll cannabisämnet THC.

Mehana åtalas för medhjälp till grov vapensmuggling, medhjälp till grov narkotikasmuggling, grovt vapenbrott och medhjälp till narkotikasmuggling.

Det bedöms vara första gången i Sverige som så unga personer ligger bakom så allvarlig brottslighet, enligt Christian Hällkvist, biträdande enhetschef på Tullkriminalen.

Han bedömer att bevisningen mot pojkarna är stark, då den består av beslag, övervakningsfilmer, chattar samt bilder och filmer från de åtalades mobiltelefoner. Det omfattande materialet sekretessprövas idag, fredag den 2 juli 2021, av Södertörns tingsrätt och kan komma att offentliggöras tidigast måndag.

MEST POPULÄRA