torsdag, september 16, 2021
 

Om du uppskattar våra ingående granskningar och reportage så får du gärna donera en slant månadsvis med kreditkort!

HemINRIKESFotograf hänger ut åhörare som "nazister" – nu har Ola Friberg identifierats

Fotograf hänger ut åhörare som ”nazister” – nu har Ola Friberg identifierats

Gab

I dag släppte sajten Avmaskerat en detaljerad kartläggning av mannen bakom mycket av materialet på sidan ”Nazispotting” – Göran Per-Ola Friberg. Han skall enligt uppgift arbeta tillsammans med Sara Leifsdotter. Nazispotting har tidigare lyfts fram av Sveriges Radio och enligt sajten Avmaskerat fotograferar de personer som lyssnar på opinionsbildare eller som deltar i manifestationer för frihet, och hänger sedan ut dessa personer som ”nazister”.

Enligt kartläggningen har Friberg dokumenterat deltagare på flertalet demonstrationer sedan 2018, bland annat en demonstration arrangerad av Stockholmare för ett suveränt Sverige i februari 2019 och ”World Wide Demonstration” som försöker upplysa om de tilltagande restriktionerna associerade med Covid-19. Friberg bär ibland en clowndräkt där han påstår sig ha jobbat med att bekämpa ondska sedan 2016.

Ola Friberg har en jacka på sig under parollen ”clowner mot rasister” där årtalet 2016 är synligt

En annan som pekats ut som delaktig i de förtalsliknande massuthängningarna är en person vid namn Viktor Pressfeldt. Ytterligare en fotograf tros ha samarbetat med Friberg.

Enligt Avmaskerat har de troligtvis olagliga uthängningarna marknadsförts av journalisten Sigge DabrowskiSveriges Radio.

MEST POPULÄRA