söndag, augusti 1, 2021
 
HemINRIKESFrigivningen av Elin Krantz mördare senarelagd sex månader

Frigivningen av Elin Krantz mördare senarelagd sex månader

Näthatsgranskarens advokat De Basso kämpar för omedelbar frigivning

Gab

Ephrem Tadele Yohannes som den 26 september 2010 våldtäktsmördade Elin Krantz får nu sin villkorliga frigivning senarelagd sex månader. Den 28 maj 2021 skulle han ha släppts fri och utvisats till Etiopien. Han har dock under fängelsevistelsen ackumulerat hela 122 varningar och Kriminalvården har därför bestämt att ha kvar honom sex månader extra. Yohannes har bland annat sysselsatt sig med att upprepad aktivering av larmanordningarna vilket har ogillats.

I ett yttrande skriver Kriminalvården att det ”sammantagna värdet av misskötsamheten vida överstiger de sex månader som den villkorliga frigivningen kan skjutas upp”. De menar vidare att han ”gjort sig skyldig till kränkande, hänsynslöst och hotfullt beteende mot personal” och andra intagna. Han skall bland annat ha flyttats från Norrtälje till Sala efter ett överfall på en annan fånge.

Advokatfirman De Basso som även representerar Näthatsgranskaren påbörjade på grund av detta en process med Förvaltningsrätten i Uppsala med syftet att få honom frisläppt med omedelbar verkan. Juristen Kevin Theander skriver i sina inlagor att andra förvaltningsrätter enbart har lagt på lite drygt tre månader extra fängelsetid för liknande misskötsamhet.

Yohannes fick sin påföljd nedsatt med två års fängelse eftersom han dömdes till utvisning. Det framgår inte av dokumenten i detta fall om utvisningen kommer att verkställas eller inte.

Mordet på Krantz är ett av de värsta folkrättsbrotten som Socialdemokraterna har utsatt den svenska folkgruppen för. Enligt domen våldtog Yohannes henne innan han brutalt mördade henne ”genom att ha riktat upprepat trubbigt våld mot hennes huvud och kropp, tryckt mot hennes mun och strypt henne”.

Yohannes hade en fru och två barn vid tillfället för mordet boende i Sverige. De skall lyckligtvis ha lämnat landet frivilligt och ha flyttat till ett land utanför Europa.

MEST POPULÄRA