torsdag, juni 17, 2021
 
HemINRIKESFredrik Önnevalls "flyktingbarn" åtalas för penningtvättsbrott

Fredrik Önnevalls ”flyktingbarn” åtalas för penningtvättsbrott

Migrantens "familj" går på socialbidrag medan han bor i egen lägenhet

Gab

Det var under inspelning av ”Fosterland” 2014 som SVT:s vänsterextremist Fredrik Önnevall bestämde sig för att begå brottet människosmuggling och illegalt tog med sig den syriske medborgaren Maksoud Abdulrahman till Sverige från Grekland. Brottet dömdes Önnevall för den 9 februari 2017 – samtidigt som vänsterextrema SVT ville stå för alla rättegångskostnader och böter. Den smugglade personen, Abdulrahman, numera multikriminell, har dock varit långt ifrån skötsam och nu åtalas den 22-åriga mannen för penningtvättsbrott av åklagarkammaren i Uppsala.

Önnevalls migrant är tidigare dömd för brott mot knivlagen och narkotikarelaterade brott, men nu åtalas alltså den multikriminella mannen återigen. Enligt åklagaren har han ”upplåtit sitt bankkonto och mottagit 40 000 kr som härrör från bedrägeribrott”. Abdulrahman har sedan tvättat pengarna genom att göra kortköp och bankomatuttag för runt 30 000 kronor.

Det hela började i slutet av 2018 när en handikappad äldre svensk kvinna fick sitt konto länsat på över 180 000 kronor efter ett Swishbedrägeri. En del av dessa pengar hamnade sen på Abdulrahmans bankkonto som han snabbt tömde.

Maksoud Abdulrahman länsade kontot direkt när pengarna kom in. Skärmdump Nya Riks.

Abdulrahman erkänner i förhör med polisen att han köpte kontanter i euro för 24 614 kronor och påpekar att han gjorde det eftersom han inte kunde ta ut svenska kronor från bankomaten.

Under förhöret säger han vidare att ”min familj går på sos, de får socialpengar, så de får de pengar de kan köpa mat för en månad, de kan inte spara någonting”. Han verkar dock ha noll intresse av att hjälpa sin ”familj” och istället uppger han till polisen att han ”har egen lägenhet” och dessutom inkomster. Hans taxerade inkomst under 2019 var 137 900 kronor.

Det framgår vidare av förundersökningen att han av någon anledning har skyddade personuppgifter.

Det är oklart om Önnevall eller SVT även i detta fall kommer att försöka ta på sig samhällskostnaderna.

MEST POPULÄRA