torsdag, juli 29, 2021
 
HemUTRIKESFacebooks börsvärde över en biljon dollar

Facebooks börsvärde över en biljon dollar

I Sverige är samma företagstyp i princip olaglig

Gab

Börsvärdet för företaget Facebook som bland annat äger Instagram och Whatsapp gick i dag första gången över en biljon dollar eller 1 000 miljarder dollar. Det skriver nyhetssidan Zerohedge i en analys.

Aktien gick under dagen upp runt fyra procent efter att en domare avvisade två så kallade ”antitrust” åtal som lämnats in av USA:s federala stat och en grupp av delstater.

Domare James Boasberg i Washington godkände under måndagen Facebooks begäran att avvisa åtalen som lämnades in förra året av amerikanska FTC och en delstatsadvokat. I avslaget menar att Boasberg att FTC inte har tagit fram tillräckliga detaljer för att visa att Facebook har ett monopol på sociala medier. Fallet påstås visa hur svårt det är för amerikanska ”antitrust” övervakare att få bukt med internetmonopolen.

Beslutet från domaren skickade direkt bolagets börsvärde över en biljon dollar och företaget kommer därmed in i en grupp som består av fem företag med en marknadsvärde över detta belopp. Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google) är de andra företagen i samma liga. Det samlade börsvärdet är 8,7 biljoner dollar, eller runt 74 000 miljarder svenska kronor för de fem företagen. Apple är det högst värderade på 2,25 biljoner dollar.

Sociala medie företag går in princip inte att driva i Sverige efter företagen i så fall är juridiskt ansvariga för alla texter som skrivs. Det kan till exempel handla om förtal, hets mot folkgrupp och den så kallade lagen om ansvar för elektroniska anlagstavlor (BBS-lagen) som nyligen har blivit ett populärt vapen för svenska staten när de åsiktsförtrycker. Det är osäkerhet om Sverige någonsin kommer att ha företag som Facebook då hatet mot yttrandefrihet är väldigt ingrott i den svenska kulturen där alla ord skall vägas på silverfat hela tiden.

MEST POPULÄRA