söndag, augusti 1, 2021
 
HemINRIKESFacebook Sverige fullt av sexualbrottslingar – inte tillåtet enligt företagets regler

Facebook Sverige fullt av sexualbrottslingar – inte tillåtet enligt företagets regler

Fri Kurirs redaktion kan snabbt hitta över tio sexualbrottslingar på Facebook. När vi tar kontakt med de som bryter mot reglerna blir vi mordhotade.

Gab

Att vara dömd sexualbrottsling och vara verksam på Facebook är inte tillåtet enligt företagets regler, men en granskning som Nya Riks har gjort visar att många pedofiler, våldtäktsmän och andra sexualbrottslingar i dag använder sig av den sociala plattformen. För att komma till bukt med problemet kan Facebook enkelt använda verktyg som Verifiera och Lexbase.

Två timmar för att hitta nio sexualbrottslingar

Nya Riks har använt sig av sökningar med olika verktyg och spenderade runt två timmar på projektet. Sökningarna var begränsade till Alingsås tingsrätt och täcker därmed fem kommuner med ungefär 140 000 invånare. Utan en märkbar arbetsinsats identifierade vi nio sexualförbrytare, däribland Sawkulic från Myanmar i Alingsås som bland annat gillar ”Muslim and Proud”, ”Kasta ut Sverigedemokraterna” och ”I Love Allaah” på Facebook med sin icke tillåtna profil.

Vi ställer frågor till Sawkulic om det hela:

Är du medveten om att dömda sexualbrottslingar inte får ha konton på Facebook?

”Jag tror du inte du vet vad jag är dömd för. Vill du komma och träffa mig ”face to face”? Din jävla fucking fitta. Sluta pranka folk så här. Annars kommer jag hitta upp dig. Jag kommer slakta dig. Fattar du det?”

Det står att du är dömd för våldtäkt, fängelse 2 år?

”Håll fucking käften ok. Jag kommer fucking gå till polisen. Jag kommer söka upp dig. Jag känner faktiskt poliser. Så håll fucking käften.”

En annan sexualbrottsling med otillåten Facebook-profil är Edvin Gipperth som på Facebook har kopplingar till Inte Rasist Men. Vi tar kontakt med Gipperth:

Jag ser här att du har en profil på Facebook?

”Eh, ja.”

Känner du till att dömda sexualbrottslingar inte får ha en profil på Facebook?

Gipperth klickar bort samtalet.

Patrik Jonassons sexualbrottsstudie en rik källa

Under 2017 genomförde privatpersonen Patrik Jonasson en sexualbrottsstudie och publicerade över 4 000 domar gällande sexualbrottslingar. Hela materialet finns tillgängligt här och kan beställas via e-post och användas av allmänheten för att anmäla sexualbrottslingar på Facebook.

För att upprätta en anmälan till Facebook inleder man med att klicka på denna länk. Flera anmälningar skall redan ha upprättats med blandat resultat.

Konservativa röster massanmäls med statliga pengar

Samtidigt som sexualbrottslingar har konton på Facebook finansierar staten verksamheter som bedriver massanmälningar och producerar vad vissa menar är ”färdiga förundersökningar” via bland annat Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor. En del av organisationerna som får eller har fått pengar är Maktsalongen, Make Equal, LSU, Sveriges ungdomsorganisationer, Flamman Ungdomarnas Hus, Stiftelsen Expo och Näthatsgranskaren. Den organisation som Facebook har det mest utvecklade samarbetet med är dock #jagärhär med Mina Dennert som bland annat bjudits in till företagets Irlandskontor för att söka bredda verksamheten.

En representant för Facebook har sökts utan framgång.

MEST POPULÄRA