söndag, augusti 1, 2021
 
HemINRIKESErik Almqvist vittnar om statens och nätjättarnas attack mot Exakt24

Erik Almqvist vittnar om statens och nätjättarnas attack mot Exakt24

Regeringen, Google/Youtube och Facebook i samordnad aktion

Gab

I ett inslag på Exakt24 vittnar nu Erik Almqvist om statens och nätjättarnas attack mot företaget. Efter att företaget fått två omgångar av innovationsstöd och dessutom redaktionsstöd från Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) under 2020 startades omfattande försök att begränsa nättidningens spridning och tillgång till de mest populära plattformarna på sociala medier.

Det hela fick sitt klimax den 28 april 2021 när hela Exakt24:s kanal på Youtube med över 30 000 prenumeranter i sin helhet raderades av vänsterextremister på Google/Youtube. Detta trots att de ”varit noggranna med innehållet” och ”inte haft några pågående klagomål eller anmärkningar”. Beslutet som troligtvis fattades av Sverigechefen Anna Wikland fick hård kritik av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter Tobias Andersson och Martin Kinnunen.

Almqvist berättar dock nu att attackerna är mycket mer omfattande och organiserade från regeringen. De har bland annat begränsats på på Facebook, med kallas ”shadow banning” och andra tekniker.

Tre av regeringens ministrar, Ann Linde, Anders Ygeman och Amanda Lind skall i mars 2021 har kallat till ett möte med nätjättarna i Sverige för tvinga dem till mer censur. Officiellt handlade det ”desinformation” som skulle motverkas. Fem veckor senare började Facebook sätta käppar i hjulen för Exakt24 och snabbt efter raderades hela kanalen på Youtube. Facebook skall ha använt flera olika tekniker för att förstöra för kanalen, bland annat genom att se till att klipp inte kan delas utanför plattformen och stänga av annonseringar.

Almqvist kallar det för en krigsförklaring från statens och dess opinionsbildare. Han menar vidare att man måste komma åt just Facebook och Youtube för att kunna nå ut till den stora breda publiken i landet.

Linde med Miljöpartiet är den minister skapar regelverket för MPRT. Nu använder hon alltså alternativa vägar för att förstöra för medier som är berättigade till stöd.

MEST POPULÄRA