söndag, augusti 1, 2021
 
HemINRIKESEfter Nya Riks avslöjande: MPRT startar utredning gällande Internationalen

Efter Nya Riks avslöjande: MPRT startar utredning gällande Internationalen

Gab

Efter Nya Riks avslöjande om fusk med upplagan hos den kommunistiska tidningen Internationalen startar nu Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) en utredning som kan resultera i indraget presstöd och stora återbetalningskrav. Det meddelar enhetschefen för ansökningar på myndigheten, Georg Lagerberg, till en källa.

Det var för två dagar sen som Nya Riks kunde bevisa att Internationalen bara hade runt 1 000 fullt betalande kunder trots att de just nu påstås ha 2 000 via Kantar-Sifo. Mätföretaget Kantar-Sifo har tidigare visat sig vara väldigt opålitliga och ledde till att tidningen Tempus fick tiotals miljoner i felaktigt presstöd.

Lagerberg har meddelat att de ”har fått del av uppgifterna i artikeln. Utifrån dem har vi startat en egen utredning. Som en första åtgärd har vi kontaktat Kantar Sifo och bett om vissa upplysningar.” Han menar sen att de måste ”själva granska och bedöma vad som hänt, avgöra om det som påstås stämmer eller inte och slutligen bedöma hur det påverkar ärendet.” Det är oklart om MPRT kommer att anlita experthjälp i form av en auktoriserad revisor eller utföra lekmannastudier som i alla andra ärenden.

I Nya Riks artikel som baseras på Internationalens detaljerade årsredovisning framgår tydligt att de upparbetat ett regelvidrigt rabattsystem för att på ett bedrägligt sätt tillskansa sig presstöd.

Ärendet kommer att följas noggrant av vår personal.

Internationalen ägs av föreningen Socialistisk Politik (tidigare Socialistiska Partiet) och har kommit ut sen 1971.

MEST POPULÄRA