torsdag, juni 17, 2021
 
HemEKONOMIDagens Industri i attack mot Riksbankens stödköp av bostadslån

Dagens Industri i attack mot Riksbankens stödköp av bostadslån

Riksbanksledningen framställs som utvecklingsstörda av DI och jämförs med en "grizzlybjörn"

Gab

Andreas Cervenka och Martin Rex på Dagens Industi (DI) går nu till attack mot Riksbankens stödköp av bostadslån på en redan överhettad fastighetsmarknad. På Twitter skriver Rex om en villa belägen strax söder om utanförskapsområdet Botkyrka som på 20 minuter har budats upp från utgångspriset på 5,9 miljoner till ett slutpris på över 10 miljoner. Cervenka likställer samtidigt situationen med kryptovalutornas extrema prisuppgångar och menar att Riksbankens ledningen har gått in i ett intellektuellt haveri.

Enligt analytikerna på Valueguard har bostadspriserna gått upp 16 procent de senaste tolv månaderna och fristående villor har rusat med hela 20 procent. Bostadsrätter skall samtidigt ha satt rekord när de gäller försäljningsvolymen men bara gått upp åtta procent under samma tid.

Martin Rex på DI rapporterar att villor i närheten av utanförskapsområdet Botkyrka går för över 10 miljoner kronor i hysteriska budgivningar. Skärmdump från Twitter.

DI menar nu att Sverige har övergått till att ha två separata valutor och kallar dem för ”lönekronor” och ”tillgångskronor”. Lönerna menar de inte rör sig alls medan pengar som lånas i den svenska nollräntemarknaden har gått in i något som liknar hyperinflation – detta innebär att lånen försvinner. Den som sitter med sparkapital i ”lönekronor” har i denna heta marknad med prisuppgångar på villor i beaktande fått 20 procent av sitt kapital eroderat. Detta likställs med den ekonomiska verkligheten i Bananrepubliker. Nu handlar allt om att växla från den ena valutan till den andra menar DI vidare.

Sjukdomstillståndet på marknaden beskrivs med att ”ett köp av en hundra kvadratmeter stor lägenhet i Stockholms innerstad med 85 procents belåning i maj förra året har på tio månader gett en avkastning på 80 procent eller en vinst på 4.000 kronor. Per dag.

Cervenka kopplar sen galenskaperna på marknaden till vad Riksbanken håller på med. Bara två dagar efter rapporten kom ut skall de nämligen ha köpt bostadsobligationer för sex miljarder kronor. De har nu ackumulerat en total position på 300 miljarder under bara elva månader – eller vad som motsvarar ungefär 120 000 bostäder. Utöver dessa stödköp har Riksbanken signalerat att bostadsmarknaden kommer att räddas oavsett och gett investerare ett ännu högre mod att gå ”all in”.

Räntorna har alltså pressats ner betydligt av Riksbanken sen pandemin satte fart och DI ifrågasätter om en marknad som behöver kylas av verkligen behöver en kapitalinjektion av denna rang. I sammanhanget likställs Stefan Ingves, som är Riksbankens chef, vid en grizzlybjörn som försöker spela flygel.

Riksbanken skall ansvara för den svenska penningpolitiken med målet att upprätthålla ett fast värde för den svenska kronan. För en person som kan spara 50 000 kronor om året tar det nu 200 år att amortera av en bostaden i Botkyrka som DI:s skribent nämner i artikeln.

MEST POPULÄRA