tisdag, juni 15, 2021
 
HemKULTURArabiska tidningen Alkompis har 2,2 miljoner följare på Facebook - nu får...

Arabiska tidningen Alkompis har 2,2 miljoner följare på Facebook – nu får de statligt mediestöd

Gab

Den arabiska tidningen Alkompis har haft ett utgivningsbevis i Sverige sedan 2012. Sedan starten har de expanderat mycket kraftigt och lyckats ackumulera långt över 2,2 miljoner följare bara på Facebook. Nu har de dessutom av Myndigheten för press, radio och TV (MPRT) blivit klassificerade som en allmän nyhetstidning och får därmed svenskt mediestöd. Detta trots att svenskar som inte kan arabiska inte kan läsa tidningen.

Enligt §4 i mediestödsförordningen får statligt mediestöd lämnas till nyhetsmedier som ”är riktade till en svensk målgrupp”. Alkompis får stöd från Myndigheten för press, radio och TV då myndigheten anser att tidningen uppfyller kraven om att vara ett allmänt nyhetsmedium.

Under juni 2020 fick Alkompis nästan en halv miljon kronor för lokal journalistik i Sundbyberg och Stockholms kommuner och i december fick de runt 800 000 kronor i redaktionsstöd. Utöver det statliga mediestödet har tidningen även fått finansiering från Svenska Postkodstiftelsen.

I sin ansökan fick Alkompis dessutom ett speciellt undantag från MPRT och slapp använda sig av en auktoriserad revisor.

Enligt Alkompis ligger de årliga redaktionella kostnaderna för verksamheten på runt tre miljoner kronor.

Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten har gemensamt runt en halv miljon följare på Facebook. Det finns alltså vissa indikationer på att Alkompis har majoriteten av sin läsarkrets utanför Sverige.

MEST POPULÄRA