tisdag, juni 15, 2021
 
HemINRIKESAnders Lindberg mer jämlik än alla andra - flera personer ordnade specialutredning...

Anders Lindberg mer jämlik än alla andra – flera personer ordnade specialutredning efter ”hot”

Polisen genomförde troligtvis den mest omfattande utredningen för ett bötesbrott i svensk historia. NOA, 2 åklagare, 7 poliser och 7 företag var inblandade.

Gab

Göteborgs tingsrätt dömde i veckan en person som hade skojat till det i Anders Lindbergs kommentarsfält på Twitter. Enligt rätten var det olaga hot att lägga upp en bild på straffpåföljden ”blodörnen” och att skämtsamt hota Lindberg med vildsvinsjakt. Nu visar det sig dock, efter en genomgång av förundersökningen (FUP) på 79 sidor som innehåller en internationell rättshjälpsbegäran, att Lindberg är betydligt mer jämlik än andra medborgare. Ja, kanske till och med så jämlik att både polis och åklagare behöver ge honom en permanent gräddfil. 2 500 blev böterna för lite ”shit posting” i Lindbergs Twittertråd. Samtidigt som missgreppen nedan pågår i rättsväsendet får Simon Kristoffersson inget gehör alls av polisen när riktiga mordhot dyker upp.

Åklagare och förundersökningsledare i ärendet var Sara Toreskog som nyligen exponerats för att ha jagat Bilyana Martinovski med extrema metoder som omfattade förnedringstopsning och upp till sju husrannsakningar. Detta för påstått ”förtal” som aldrig inte ens gick till åtal.

De omfattande utrednings, påtrycknings och polisiära åtgärderna i Lindbergs ärende är:

 • Aftonbladet och Svenska Dagbladet säkerhetschef NIKLAS KIRKEGAARD utsåg av Schibstedt för att hantera ”hoten”.
 • Säkerhetsbolaget 2SECURE kallades in för att bistå de rättsvårdande instanserna.
 • Polisen MATS ALBERTSSON skall i egenskap av ”privatperson” ha upprättat en anmälan om olaga hot.
 • Poliserna Anna Lindström, Emma Tengskog, Daniel Jacobsson, Kristin Karlson, Niclas Olausson, Cecilia Forzelius och Jonas Jonzon har deltagit i arbetet.
 • En internationell rättshjälpsbegäran har skickats till Twitter och polisen har fått ut IP-loggar och telefonnummer. Personal från Nationella operativa avdelningen (NOA) inom polisen skall ha hanterat detta. IP-loggarna från Twitter omfattar tre månader där 30 IP-adresser anges.
 • Registerutdrag har beställt från COMHEM för att identifiera personen bakom IP-adresserna.
 • Laddningsdata har beställt från Tele2 gällande telefonnumret från Twitter.
 • Påladdningsinformation har beställts från Goyada.
 • Kvitto på kontantkortsladdning från 7-Eleven har beställts.
 • Registerutdrag har begärts från Babs för att få ut fullständigt kortnummer och bank.
 • Registerutdrag om kortinnehavare har begärts från Nordea.
 • Enligt förundersökningen ville poliserna även åtala för hets mot folkgrupp (HMF) för en skämtbild på Stefan Löfvén.
 • Utredningsarbetet har varit ett samarbete mellan Demokrati- och hatbrottsenheten i Göteborg och Stockholm.

Både poliserna Daniel Jacobsson i Göteborg och Jonas Jonzon i Stockholm har varit drivande för att få personen åtalad för HMF.

Vidare ljuger polisen Jacobsson i förhöret och påstår att den dömde skall ha erkänt brottet ofredande eftersom han sagt ”jag hade inte själv velat ha bilderna”. Även i ett senare förhör ljuger polisen till honom och säger ”vid det förra förhöret sa du att du FÖRNEKAR olaga hot, men ERKÄNNER ofredande. Har du samma inställning idag?” Detta trots att den dömda aldrig har sagt det som polisen påstår. Samtidigt trycker Jacobsson på ännu hårdare för att få honom att erkänna ett HMF-brott.

Flera poliser krävde ett åtal för hets mot folkgrupp för denna satirbild. Skärmdump Nya Riks.

Av FUP:en framgår det att Lindberg inte ens orkat med att blocka den hotfulla personen. Han har dessutom redan skyddade personuppgifter eftersom han fortlöpande provocerar fram hot.

Utöver alla inblandade i ärendet tillkommer extraåklagare Disa Lindquist, försvarsadvokat Mats Svanberg, advokat Thomas Olsson, domare Linda Kaufman samt nämndemännen Hengameh Mokthari (M), Lina M. Eriksson (C) och Turan Aliyev (C).

I domen skriver rätten att Lindberg fick ta emot ”brutala mordhot om en tortyravrättningsmetod”. Detta trots att avrättning är en ganska normal påföljd i rättssammanhang. Enligt Lindberg skall det vara de värsta hot han fått motta som journalist.

Detta är det mest hotfulla som Anders Lindberg har fått mottaga sitt live enligt han själv. Kollage Nya Riks.

Lindberg kasserade in 5 000 kronor på åtalet, men begärde 9 000 kronor för incidenten. Hans advokat fyllde samtidigt på plånboken med 22 000 kronor.

Rätten tycker vidare att brottet är betydligt allvarligare är olaga hot av normalgraden eftersom det hela skall ha ”syftat till att i förlängningen påverka den allmänna åsiktsbildningen.”

När journalister som Kristofferson på Samhällsnytt utsätts för verkliga och allvarligt menade dödshot som kräver akuta skyddsåtgärder orkar polisen inte ens ta emot en anmälan. Då menar de att det ingår i arbetsuppgifterna att bli dödshotad av beväpnade gängkriminella.

En annan infallsvinkel har tagits upp av Joakim Lamotte när han uppmärksammade att en migrant i Stenungsund hade våldtagit en svenska flicka på en toalett. Då hade polisen inte ens tid med ett enkelt förhör. Det är enkelt att lista ut var resurserna finns.

VIDEO: Polisen lägger så mycket tid på hat och ”demokratibrott” att våldtäkter av svenska barn om är 12 år gamla inte hinner utredas. Citat klippt av Nya Riks.

Många som läser Lindbergs ledare och texter på Aftonbladet uppfattar honom som gravt utvecklingsstörd och att hans skriverier och verklighetsuppfattning utgår från en planet som inte ens kan ligga i samma solsystem. Det är för de flesta uppenbart att Lindberg provocerar situationer som denna för att kunna få på sig en skönare offerkofta.

Det är oklart om polisen hade rätt att begära ut alla uppgifter med tanke på brottets ringa art.

MEST POPULÄRA