torsdag, juli 29, 2021
 
HemINRIKESAlternativmediareporter grillar propagandisten Thomas Nygren på Almedalsveckan - exponeras som aktivist

Alternativmediareporter grillar propagandisten Thomas Nygren på Almedalsveckan – exponeras som aktivist

Gab

I ett program som är del av Almedalen 2021 hamnar Thomas Nygren, asylaktivist och universitetslektor i didaktik vid Uppsala universitet i en intressant diskussion med reportern Robert Rosenkvist. Nygren är känd från projekt så som Nyhetsvärderaren, YouCheck!, PEGAP och GÄCKA där digital källkritik, falska nyheter och utbildning för att motverka polarisering är fokus.

I början av programmet förklarar han att rena fejkade nyheter för ovanliga, men att det ofta förekommer ”cherry picking” där nyheter basunerat ut som en del av en större falsk berättelse, som till exempel att migrationen gör det dåligt att leva i Sverige.

Video: Thomas Nygren om migrationen som en fastställd positiv sak. Citat klipp Nya Riks.

Kommentarsfält har bara de ”resurssvaga” råd med

Nygren fortsätter sina utläggningar och menar att kommentarsfälten är bra då de kan leda folk i rätt riktning och balansera en artikel. Han hamnar dock i lite problem när Rosenkvist påpekar att ”alternativa medier” har helt öppna kommentarsfält och att Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Aftonbladet har har tagit bort dem. Detta trots att de inte är juridiskt ansvariga så länge det är markerat som icke redaktionellt material. Rosenkvist menar att en öppen diskussion i högsta grad handlar om hur nära man själv vill stå sanningen och Nygren blir då märkbart tagen av frågan.

Video: Thomas Nygren förklarar allt om kommentarsfält. Citat klipp Nya Riks.

Nygren förklarar att de resurssvaga alternativmedierna har råd med kommentarsfält men inte tidningar som omsätter miljarder och får mångmiljonbelopp i press- och mediestöd.

Censur är jätteviktigt och informationen skall vara lätt ”att hantera”

Mot slutet av seminariet menar Nygren att det behövs internationell lagstiftning för att sprida de narrativ som han anser är korrekta.

Det är inte individen ansvar att hantera det utan stater och olika företag måste ta ansvar för att det mesta som sker på nätet är sånt som skall vara ganska lätt för människor att hantera och navigera. Utöver det behöver vi hjälpmedel.

När Rosenkvist ifrågasätter Nybergs grundnarrativ, det vill säga att det är en vinklad falsk berättelse att migration till Sverige gör landet sämre, vägrar han svara på frågan och låtsas istället svara på något helt annan tills programledaren rycker in och avslutar seminariet.

Video: Thomas Nygren förklarar varför hans narrativ är det enda korrekta. Citat klipp Nya Riks.

Hela programmet återfinns här.

MEST POPULÄRA