tisdag, juni 15, 2021
 
HemKULTURAlla medier hade låg siffra - Malmös enhörning kostade 1,22 miljoner

Alla medier hade låg siffra – Malmös enhörning kostade 1,22 miljoner

Budgeterades som "julbelysning"

Gab

I veckan har ett flertalet medier rapporterat om en enhörning i Malmö som har köpts in för 900 000 kronor. Uppgiften har sitt ursprung i en artikel från Expressen som sedan har spridits vidare i Världen Idag och Nyheter Idag med flera. Nya Riks har dock gått till källan och kan nu visa att enhörningen, som köptes in från Bravida Sverige AB, kostade hela 1,22 miljoner kronor inklusive moms eller 977 500 utan moms. Från fakturan framstår det som att MK Illumination AB är underleverantör.

Fakturan kan laddas ner här.

Utöver detta verkar det som att enhörningen har tagits ur budgeten för julbelysning.

Malmö kommun meddelar följande till Nya Riks:

"Enhörningen är inköpt från Bravida via det ramavtal för julbelysning som Fastighets- och gatukontoret har tecknat för perioden 2016-2019 med förlängning under 2020. Enhörningen kommer framöver vara en del av Malmö stads årliga vinterbelysning men fick i år även vara en del av stadens satsning till World Pride 2021, där den under sommaren står på Gustav Adolfs torg. Bifogat är de administrativa föreskrifter som reglerar ramavtalet."

När Nya Riks ringer projektledare för julbelysningen Johnny Clausen menar att han deras jurister nu jobbar på en bättre förklaring. Han berättar också att de köpt in den och skall använda den under julen.

Inköparen enligt ramavtalet är Magdalena Ripa. Hon har sökts utan framgång.

Det kommunala skatteutjämningssystemet möjliggör att Malmös vänsterextremister kan jobba helt utan budgetramar.

MEST POPULÄRA