söndag, juni 13, 2021
 
HemINRIKESÅklagare Viktor Törneke okynnesåtalade för HMF - planen misslyckades

Åklagare Viktor Törneke okynnesåtalade för HMF – planen misslyckades

Understöddes av åsiktspolisen Emma Tengskog

Gab

Kammaråklagare Viktor Törneke åtalade nyligen en person inför Göteborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp (HMF). Utredningen startades den 9 september 2018 och förefaller ha lett till ett okynnesåtal. Den 11 februari 2021 meddelande tingsrätten att personen frikänns för HMF. Törneke menade i sitt åtal att man kunde se att personen gjort en Hitlerhälsning på ett foto. Detta är givetvis omöjligt. Törneke försökte också övertyga rätten om att personen gjort en Hitlerhälsning med hjälp av en video där brottet heller inte förekommer.

Mängder av poliser var inblandade i ärendet, däribland Björn Wehlou, Fredrik Zetterlund, Martin Ekelund, Josef Alm, Emma Tengskog och något som kallas för en ”internetinhämtare på Polisens regionala IT-brotts centrum Väst”. Nya Riks har tidigare visat att polisen inte har några resurser alls när stora grupper av vänsterextremist sparkar på folk som ligger på marken.

Nu kan dock en arm ha rörts på fel sätt.

Vänsterextrema Aktuellt Fokus var källan

Jimmie Åkesson höll tal den 8 september 2018 på Kungtorget i Göteborg. Dagen efter satt polisen Wehlou och läste den vänsterextrema uthängningstidningen Aktuellt Fokus.

Denna bild såg polisen när de satt och letade dagen efter talet. Två personer vinkar. Skärmdump Nya Riks.

Från fotot tyckte han att personen gjorde en Hitlerhälsning trots att det är helt omöjligt att avgöra något sådant från en stillbild. Han upprättade ändå en anmälan om HMF.

Under mötet tillät polisen att vänsterextremister skrek så högt att de överröstade Åkesson, trots att det är olagligt. Det är oklart om polisen har gått igenom foton på dem i efterhand och letat efter skrikande munnar.

Video: Polisen tycker sig se ytterligare en Hitlerhälsning. Citat klippt av Nya Riks.

Hysterisk poliskvinna skrek under förhöret

Den ”misstänkte” förhördes av utredaren Emma Tengskog. Innan förhöret delgav hon honom misstanke om två så kallade Hitlerhälsningar. Hon menade att han gjort sig skyldig till detta brott ”vid två tillfällen omkring klockan 13:45-14:00” och att ”meddelandet spreds genom att flera förbipasserande hade möjlighet att se och höra meddelandet.”

Tengskog saknar dock helt bevis på att personen skall ha utfört Hitlerhälsningar och försöker därför lura honom att erkänna brotten. Detta har visat sig vara en vanlig taktik bland poliser som utreder ”åsiktsbrott”. För att skrämma upp personen skriker hon därför på honom under förhöret:

Emma Tengskog skrikande under förhöret är tydligt markerat med ett utropstecken i förundersökningen. Skärmdump Nya Riks.

Tengskog försöker också kartlägga den misstänktes vänskapskrets och frågar ”vilka var du där tillsammans med?” Under resten av förhöret skäller den misstänkta ut poliskvinnan för att de inte gör sitt jobb och forslar bort personer som stör lagliga torgmöten. Polisen verkar då bli stressad och skriver ”Jimmy” istället för ”Jimmie” gällande SD:s partiledare. Åsiktspolisen Tengskog spårar sen ur och undrar ”hur skulle ditt idealsamhälle se ut?”. Vad det har med brottsutredningen att göra är oklart. Det förefaller alltså som att polisen försöker kartlägga olika människors åsikter.

Trots alla dessa försök att lura den misstänkta frikänns han alltså av tingsrätten. Rätten skriver att ”det generellt sett är svårt att bedöma en rörelse utifrån en stillbild” och fortsätter gällande videon att armen ”rör sig utåt men inte till helt utsträckt läge. Armrörelsen är snabb och subtil vilket medför att det finns utrymme för att rörelsen skulle kunna ha en annan innebörd än den påstådda”.

Det är okänt hur många våldtäktsfall som polisen i Göteborg har skrivit av under de nästan 900 dagar som detta ärende har prioriterats.

MEST POPULÄRA