söndag, augusti 1, 2021
 
HemINRIKESÅklagare Frieda Gummesson jagade oskyldig person för HMF i tusen dagar

Åklagare Frieda Gummesson jagade oskyldig person för HMF i tusen dagar

Troligt att hamburgermål hade högre prioritet

Gab

Ytterligare åklagare som bryter mot Europakonvention avslöjas nu på löpande band. Tidigare har Nya Riks visat att åklagarna Nina Ljung, Jens Göransson och Jannike Bjurenheim har kränkt de åtalade och brutit mot artikel 6 i Europakonventionen som kräver skyndsam handläggning. Nu tillkommer kammaråklagare Frieda Gummesson som under nästan ett tusen dagar har jagat en oskyldig person för hets mot folkgrupp (HMF).

Under rättegången visade det sig att Gummesson inte bara bröt mot Europakonventionen utan hade lämnat in ett felaktigt åtal. Den åtalade var helt oskyldig och hade uttryckt sig på ett korrekt sätt.

Det var den 28 juli 2017 som personen kommenterade en artikel från Fria Tider på sociala medier. Eftersom ett svenskt minderårigt barn hade våldtagits föreslog personen en lämplig straffpåföljd. I det första meddelandet skrev han ”hugg kuken av blattejäveln” och utvecklade sen detta med förslaget ”hugg av kuken på blattesvinet”.

Tingsrätten skriver i domen att ”kommentarernas ordalydelse riktar de sig mot en individ” och förklarar att det är helt lagligt att använda ordet blatte i bestämd form.

Stämningsansökan lämnades in den 4 februari 2020 av Gummesson. Även tingsrätten verkar ha brutit mot Europakonvention då de tog 16 månader på sig att producera en dom i fallet.

MEST POPULÄRA