torsdag, juni 17, 2021
 
HemINRIKESAffärsvärlden vill bli klassade som "allmän nyhetstidning" - 126 olika medier söker...

Affärsvärlden vill bli klassade som ”allmän nyhetstidning” – 126 olika medier söker redaktionsstöd

Gab

Kampen om mediestödsmiljarden hårdnar nu i Sverige och till och med Affärsvärlden menar nu att de är en ”allmän nyhetstidning”. För 2021 blev det slutligen 126 medier som sökte redaktionsstöd av Myndigheten för press, radio och tv (MPRT). Av dessa är det flera som inte kan klassas som allmänna nyhetsmedier alls, så som Fotbolldirekt och Hockeysverige. Märkbart är att NewsVoice och Nya Dagbladet försöker söka återigen och att även Bulletin och Epoch Times dyker upp på listan över de som är klassade som ”högermedier”. Det är oklart vad den totala budgeten blir för 2021 men stödet förväntas fördelas i oktober.

Det nya med redaktionsstödet för 2021 är att tidningar som får presstöd i form av driftstöd inte kan söka men annars gäller samma lösa regelverk som för 2020. Det mest intressanta är att svenska ”högermedier” kan få ett permanent fotfäste i det statliga stödsystemet vilket kan leda till en mediekrig med MPRT:s vänsterextrema personal.

Flertalet fuskande tidningar har sökt

Bland de tidningar som sökt finns Blankspot som drivs av den tidigare mediestödsledamoten Brit Stakston och den våldsbejakande revolutionären Martin Schibbye. Samhällsnytt har i ett flertalet artiklar bevisat att hon har fuskat till sig mediestöd vilket ledde till hennes avgång under slutet av 2020.

Även tidningen Yippie listas bland de som vill ha stöd igen. Detta trots att de fuskade till sig stödet på felaktiga grunden under 2020 genom att påstå att Yippie Härnösand och iTimrå var exakt samma tidning trots att de inte hade något gemensamt innehåll alls. Handläggaren Kajsa Rohdin som även genomförde en falsk vetenskaplig studie av NewsVoice låg bakom denna grova miss från MPRT:s sida.

Solklara avslag

Flertalet tidningar som har sökt håller inte primärt på med nyhetsförmedling utan är istället inriktade på ”tidlösa” reportage och annonsering. Bland dessa kan nämnas Spegeln i Staffanstorp, Blankspot, Lokaltidningen Kanalen, Bättre stadsdel, Tidningen 7, Warp News, Annonsmarknan och BjäreNU. MPRT har helt missat detta eftersom de fokuserade på att diskriminera ”alternativmedier” under slutet av 2020. För att utesluta till exempel NewsVoice och Nya Dagbladet använde de sig av aldrig tidigare skådade paragrafer för att motivera avslagen. Nu återstår det att se om de anställda på MPRT uppmärksammar sina misstag under 2021.

Andra som redan fått avslag eftersom de inte är allmänna nyhetstidningar är Nyheter ombord, Fotbolldirekt, Hockeysverige, Innebandymagazinet och Jordbruksaktuellt. Det är oklart varför de söker redaktionsstöd igen när de uppenbarligen inte kan få det.

Av de som felaktigt fick avslag förra året noteras Nyheter24, Nya Dagbladet och NewsVoice. Dessa prövar nu lyckas igen och MPRT kommer därmed att få det mycket besvärligt även denna vända. Detta då Sverigedemokraterna har börjat uppmärksamma diskrimineringen av ”alternativmedier” och deras nya mediestödsledamot Erik Larsson motsätter sig just detta.

Mer fusk från Socialdemokraterna på gång

Landsorganisationens tidning Arbetet som är en skattebefriade periodisk tidskrift försöker fuska till sig stöd för första gången detta år. Tidningen är riktad till förtroendevalda inom LO:s medlemsförbund, samt politiker och opinionsbildare och kan inte klassas som en ”allmän nyhetstidning”.

De är dessutom registrerade som en tidskrift med Skatteverket och uppbär därmed flertalet förmåner så som momsbefrielse på annonsförsäljning, tryckerikostnader och distribution. Nu försöker de alltså fuska och få dubbla stöd av staten.

Andra oklarheter

Den muslimska tidningen Alkompis vars innehåll inte kan utvärderas av MPRT har också sökt. Myndigheten var jättenoga med tidningen NewsVoice förra året och avslog på grund av ”låg kvalitet” i innehållet. Muslimerna klarade sig dock undan denna djupdykande granskning då myndigheten alltså inte kan utvärdera om den håller en hög kvalitet eftersom de saknar anställda som behärskar språket. Inte heller nämnden som fattar de slutgiltiga besluten skall behärska det arabiska språket.

I övrigt kan nämnas att Magasinet Opulens har också sökt trots att deras uttryckliga fokus är ”kultur” och inte nyheter.

På den positiva sidan uppmärksammas att SwebbTV, Samhällsnytt, Nya Dagbladet, NewsVoice, Epoch Times, Bulletin, Världen idag och Exakt24 söker sin del av den årliga potten. Nya Tider kan inte söka detta år eftersom de får driftstöd för den tryckta och digitala upplagan.

Något som verkligen får många att lyfta på ögonbrynen är att en tidning som Affärsvärlden vill pröva ny mark. De har i sin ansökan uppgett att de är en allmän nyhetstidning och kräver nu MPRT:s godkännande gällande detta. De har tidigare fått priset ”Årets tidskrift” men vill nu alltså slippa denna beteckning och bli upptagna i dagstidningsförteckningen istället.

Expressen och Aftonbladet söker stöd precis som under 2020 och kommer givetvis att få detta även om de inte följer god medieetisk sed. Aftonbladet har bland annat klandrats av medieombudsmannen för att ha drevat personer till självmord så som till exempel Benny Fredriksson på stadsteatern.

MEST POPULÄRA