tisdag, juni 15, 2021
 
HemOPINION35 år sen det inkluderande NASA-projektet Challenger sprängdes i bitar

35 år sen det inkluderande NASA-projektet Challenger sprängdes i bitar

Gab

Nyligen var det 35 år sen NASA:s rymdfärja Challenger exploderade och pulveriserade sju personer. Uppskjutningen var speciell eftersom det är den första som fokuserade på att vara ”inkluderande” istället för att enbart rikta in sig på kompetens.

Med på färjan fanns förutom tre vita män, en svart man, en asiat och två vita kvinnor. Christa McAuliffe var en av de sju som dog strax efter att de lyfte av från Cape Canaveral i Florida. Bara tre år tidigare var hon historielärare på en gymnasieskola i New Hampshire.

Under 80-talet började NASA fokusera på att astronauterna skulle ha en hudfärg som speglade samhällets sammansättning. Guion Bluford blev under 1983 därför den första svarta amerikanen som åkte upp i rymden. Listan har sedan dess utvecklats kraftigt och det finns nu runt 15 svarta i USA som varit i rymden.

Den första amerikanska kvinnan som var med ut i rymden heter Sally Ride – även hon under 1983. Hon efterföljdes av Judith Resnik som även hon dog tillsammans med den mångfacetterade gruppen i Challenger.

MEST POPULÄRA