söndag, juni 13, 2021
 
HemINRIKES15-årig grek skämtade med judinna på skolan - då drog staten igång...

15-årig grek skämtade med judinna på skolan – då drog staten igång ett förtalsmål

Gab

En nyligen straffmyndig grekisk person skojande för några månader sen till det lite väl mycket med en judinna på skolan. I Snapchat hade han skickat en bild där hon hade en svart mustasch påmålad. I domen framgår det inte om det rörde sig om en Hitler-mustasch eller en vanlig mustasch. Flickans mamma Anett Barook polisanmälde händelsen och staten drog sedan igång en mycket omfattande och dyrt förtalsmål å dotterns vägnar.

Den grekiska pojken har nu dömts för brottet ”förtal” på grund av händelsen. Bara kostnaderna för målägarbiträdet och försvarsadvokaten gick på 35 000 kronor. Pojken skall själv betala 2 000 kronor i dagsböter.

Den 15-åriga greken kom inte undan med en varning när han skojade med en judinna. Staten spenderade närmade 75 000 kronor på målet.

Enligt bedömare som Nya Riks har talat med hade detta mål skrivits av direkt av polisen om det hade varit en svensk som förtalades på ett liknande sätt. I Sverige är huvudregeln att åklagare inte får väcka åtal för varken förtal, grovt förtal eller förolämpning. Kammaråklagare Mathias Larsson var dock av en annan uppfattning och fick medhåll av domare Christina Brink vid Ystads tingsrätt i en nio sidor lång dom.

Den svenska statens totala kostnaderna för att ”tillrättavisa” pojken torde överstiga 75 000 kronor. Pojken lagfördes också för hets mot folkgrupp (ringa brott), vilket är ett brott mot den svenska statsmakten, precis som landsförräderi.

MEST POPULÄRA